Четирите най-големи икономики в Европа – Германия, Франция, Италия и Испания предават утре на Европейската комисия плановете си за възстановяване. Крайният срок е 30 април, а Париж и Берлин заедно представиха своите стратегии за възстановяване на икономиките. Какво съдържат плановете на двете най-големи икономики в Европа.

снимка: БГНЕС

Германия ще похарчи 90% от 28-те милиарда евро, които ще получи от Фонда за възстановяване и устойчивост за опазване на климата и дигитализация. Германският план надхвърля значително изискванията на Европейския съюз, според които 37% от средствата трябва да бъдат похарчени за борба срещу климатичните промени и 20% за дигитализация. Финансовият министър Олаф Шолц съобщи, че 11 милиарда и половина ще отидат в помощ на компаниите, за да направят преход към водород като енергиен източник, за стимули за покупка на електромобили и за реновиране на сградите за по-голяма енергийна ефективност:


„Днес Европа обръща нова страница в историята, нова страница, с която ще посрещнем бъдещето“. Германският план трябва да повиши с 2% БВП на страната и да доведе до половин процент ръст на заетостта.  Франция очаква 41 милиарда евро от Фонда за възстановяване и устойчивост. На първо място във френския план финансовият министър Брюно льо Мер постави енергийната ефективност на сградите, 24% от парите за Франция отиват за дигитализация на бизнесите, на френските региони и за развиване на дигитални умения. Акцент във френския план се поставя и на обучение на младите.

снимка: БГНЕС

„Политическа отговорност на държавите-членки и на Еврокомисията е да превърнат Европейския план за възстановяване в реалност за нашите граждани възможно най-скоро. Държавите-членки трябва да предадат възможно най-бързо своите планове“. Във видеопослание днес председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен заяви:  „През следващите седмици ще преведем плановете за възстановяване в законови текстове. Знаем къде искаме да стигнем, защото заедно с всички 27 държави избрахме целите си. Искаме да построим Зелена Европа, която пази климата и околната среда и която създава устойчиви работни места“.

30 април е датата, до която всички държави-членки трябва да предадат на Еврокомисията своите планове, но вече е ясно, че поне половината от 27-те ще направят това през май. След това Еврокомисията има два месеца за проверка дали плановете изпълняват заложените критерии, а всяка държава може да получи предварително 13% от заложените суми. За целия Европейски съюз това означава около 45 милиарда евро тази година, които ще бъдат раздадени вероятно още през юли.


Share Follow

Leave A Reply