„България постигна изключително много в сравнение с останалите европейски страни“. Това каза министърът на здравеопазването в оставка проф. д-р Костадин Ангелов на брифинг пред РЗИ – Пловдив. Относно това дали се очаква четвърта вълна на коронавируса Ангелов каза, че всичко може да се очаква и се готвим за всичко. „Всичко е възможно да се случи, защото вирусът опроверга всичките ни твърдения. Няма да носим маски, когато постигнем над 65% имунизирани лица. Ако вървим с този темп, в края на август сме готови. Около 800 000 са ваксинирани към момента, а гоним около 3 млн. ваксинирани. Това е около 35-40%.

От 10 май ще отворим и електроните записвания и хората ще могат да получават предпочитаната от тях ваксина в имунизационните кабинети. „България направи 100 000 ваксини през тази седмица, което с е с 20% повече от предходната седмица. В София обиколих големите болници и съм доволен. Тук работят 3 имунизационни пункта, които са с зелени коридори. В РЗИ се правят вторите дози на ваксините. Вървим с добро темпо. Днес ако направим 10 000 ваксинирани, ще бъде успех. В понеделник пристигат 270 000 ваксини на „Пфайзер“, която се оказа най-търсената ваксина“, посочи Ангелов. „От 10 май ще отворим и електроните записвания и хората ще могат да получават предпочитаната от тях ваксина в имунизационните кабинети. Електронният регистър е за хора, които идват в определен час през 10 минути и за този човек трябва да бъде направена ваксинация. Нека да имаме и тази възможност за по-голям ред. Капацитетът с нея не е много голям, но ако имаме повече търсене, ще го увеличим. През май месец ще идват още ваксини и по 50 000 дози на ден могат да се правят. Надявам се да успеем“, заяви той.

По думите му капацитетът за сватбите ще отпадне. Хората, които планират сватби, да не ги отменят. Най-вероятно ще отпадне изискването за капацитет, важното е в заведението да няма капацитет над 50%“, допълни той.


Share Follow

Leave A Reply