Със скандал започна днешното заседание на Народното събрание, което вероятно ще бъде едно от последните. Президентът Румен Радев обяви, че 11 май – вторник е най-ранната възможна дата за разпускане на парламента. Депутатите от „Демократична България“ и „Изправи се! Мутри вън!“, както и от „БСП за България“ настояват в дневния ред да бъде включена точката за преизчисление на пенсиите и създаване на временна комисия  за установяване на факти и обстоятелства относно действията и бездействията на компетентните органи относно незаконни строежи и обекти на територията на Лесопарк „Росенец“, в района на нос „Чукалята“, гр. Бургас.

Депутатите призоваха министрите в оставка от целия Министерски съвет да бъдат изслушани в парламента и да се проведе парламентарен контрол. Предложението дойде от парламентарната група на БСП. Отхвърлено бе предложението на Корнелия Нинова точката за преизчисляване на пенсиите да се гледа в дневния ред за петък. В програмата на депутатите беше предвидено изслушване на ръководството на Комисията за енергийно и водно регулиране за новите цени на тока, парното и водата. На дневен ред са и проектите за създаване на временни комисии за законността на обектите на „Росенец“ и за установяване действията на органите на реда по време на протестите миналото лято, както и първо четене четири законопроекта, внесени от „Изправи се! Мутри, вън!“. Два от тях са за промени в Закона за извънредното положение – единият предвижда добавката от 50 лева към пенсиите да се изплаща до края на годината и да се спрат принудителните действия по събиране на публични вземания от гражданите по време на пандемията.

С другия законопроект се предлага подкрепа за бизнеса  на стойност 200 милиона лева, като се предвижда фирми с над 30 % намалели приходи да получат еднократна помощ в размер на четири средномесечни заплати, а стартиращите фирми – осем. В програмата на парламента са първо четене на промените в Закона за лечебните заведения, които предвиждат държавните и общински болници да бъдат извадени от обхвата на Закона за публичните предприятия и промени в Закона за личната помощ с предложения за връщане на стария режим за получаване на лични асистенти.

В дневния ред е предвидено обсъждане на проекта на БСП  за възлагане на Министерски съвет  да преговаря за руската ваксина срещу Covid-19 „Спутник V”. В рамките на парламентарната комисия за ревизия на досегашното управление трябва да продължи изслушването на бизнесмена Светослав Илчовски. Преди два дни зърнопроизводителят отправи обвинения в рекет на най-високо ниво, включително към премиера Бойко Борисов и регионалния министър Петя Аврамова. Аврамова твърди, че не познава Илчовски, а Борисов определи обвиненията му като “ подгрети стари манджи „. По план комисията за ревизия трябва да изслуша и представители на институциите и частните изпълнители относно изграждането на станалата известна подпорна стена с хотелски стаи в морската местност Алепу. За днес е предвидено и заседание на парламентарната здравна комисия, която трябва да изслуша ресорния министър в оставка Костадин Ангелов, управителя на НЗОК и председателите на оперативния и ваксинационния щаб. Управителят на Здравната каса ще запознае комисията с  изпълнението на бюджета към 30 април.


Share Follow

Leave A Reply