„Автомагистрали“ ЕАД няма договори за подизпълнители. Държавното предприятие има договори за доставка на материали, наем на техника, както и договори за възлагане за изпълнение на специфични услуги, които дружеството няма как да изпълни. Това отговори министърът на регионалното развитие и благоустройството в оставка Петя Аврамова по време на изслушването й в парламента от временната комисия за ревизия на управлението на кабинета „Борисов-3“ относно дейността на „Автомагистрали“ ЕАД. Тя изтъкна, че „Автомагистрали“ ЕАД не превъзлага дейности.

Петя Аврамова, снимка: БГНЕС

400-те договора, които са излезли в публичното пространство, са били включително за покупка на химикали и хартия, добави изпълнителният директор на „Автомагистрали“ ЕАД Стоян Беличев. Той допълни, че това са действащи договори на „Автомагистрали“ ЕАД с контрагенти, с които дружеството осъществява цялата си дейност. Договорите за наем на механизирана техника и покупка на инертни материали са много по-малко, изтъкна Беличев. Той бе категоричен, че „Автомагистрали“ ЕАД не ползва подизпълнители по „инхаус“ договорите си.

Възлагането, което е извършило Агенцията „Пътна инфраструктура“ /АПИ/ към държавното дружество „Автомагистрали“ ЕАД, е по Закона за обществените поръчки /ЗОП/, уточни министърът в оставка Петя Аврамова. По думите й по ЗОП има такава възможност. Според нея „Автомагистрали“ ЕАД отговаря на всички изисквания за такова възлагане, така че АПИ е решила да възложи на друго държавно предприятие изпълнение на дейности по изграждане на пътна инфраструктура. В същото време „Автомагистрали“ ЕАД са участвали в публични търгове за текущ ремонт и поддържане на републиканската пътна мрежа. Имат подписани такива договори и изпълняват и на някои от автомагистралите поддръжка и текущ ремонт. Относно възлагането на „Автомагистрали“ ЕАД изграждането на част от АМ „Хемус“ – от Видин до Ботевград, както и на укрепването на свлачища, дейностите са възложени изцяло по ЗОП.


Share Follow

Leave A Reply