Д-р Десимира Миронова е специалист ендокринолог. Специализирала е в Клиниката по Ендокринология и болести на обмяната на Военномедицинска Академия – София. Приоритетно работи в сферата на метаболитните и тиреоидните заболявания, невроендокринната патология, поликистозата, репродуктивната медицина и нарушенията в сексуалната функция. Завършва Медицински университет София през 2012 г. Своята специалност Ендокринология и болести на обмяната придобива през 2017 г. Асистент и докторант е към Катедра по „Фармакология и токсикология“ към Медицински университет София и двойна PhD програма към University of Copenhagen, Дания. Провела е обучения за диабет и репродуктивна медицина в Австрия през 2013 г, 2016 и 2020 година, има участия в редица симпозиуми и международни конгреси с презентации. С нея разговаряхме за инициативата за провеждане на футболен турнир под мотото „Футбол на първа линия“.

За първи път ли се организира подобен футболен турнир с участието на медици?

Да, за първи път се организира подобно събитие. Мисля, че и дори на територията на България в последните години подобен род спортно събитие не е организирано. Инициативата стана много спонтанно. С колегите разговаряхме помежду си, че имаме нужда от някакъв род събитие, което да ни разтовари, което да ни събере след тази тежка Ковид-инфекция, при която много от колегите бяха ангажирани с лечението на тежкоболни пациенти. Беше решено да се направи един футболен турнир под егидата, разбира се, на ръководството на болницата. С който да можем, от една страна, да се видим с колегите извън болницата и от друга, да се практикува нещо полезно, с което да се промотира здравето и профилактиката и сред нас, и сред пациентите.

Снимка: БГНЕС

Какво е мотото и каузата на събитието?

Решихме да го наречем „Футбол на първа линия“, защото всеки един от лекарите в нашата болница беше ангажиран с лечението на пациенти с коронавирусна инфекция. Инициативата е направена с оглед на това малко да се разнообрази това тежко време, през което преминахме. И смятам, че всички имат нужда от подобен род събития. Промотирайки спорта, промотираме и здравето и се надяваме вече да сме преодоляли тази вълна с Ковид-инфекцията и да продължим с един нормален ритъм на живот.

снимка: ЕПА/БГНЕС

Кои ще бъдат участниците в турнира?

Към момента имаме формирани шест отбора от по шест човека от различните клиники. Като мисля, че броят на отборите вероятно ще нарасне до края на седмицата. Основният човек, който се занимава с организирането на отборите е колегата д-р Гулев, на който искам да благодаря лично за това, че участва в тази инициатива. Към момента имаме шест сигурни отбора и сме в очакване на формирането на още един.

Снимка: БГНЕС

Как точно ще се проведе самото мероприятие и с оглед на противоепидемичните мерки?

Всичко ще бъде подчинено на изискванията за превенция и съобразено с епидемиологичните мерки. Разбира се, ще се проведе на открито. Колегите ще трябва да спазват дистанция помежду си, като тези, които ще бъдем публика на турнира, ще бъдем разположени на определено разтояние, съгласно противоепидемичните мерки. Няма да бъдем един до друг, но въпреки това ще бъдем заедно.

Сред гостите на турнира ще бъдат и български футболисти. Можете ли да издадете кои ще бъдат те?

За сега няма да издавам имена. Ще кажа само, че футболисти от големите столични отбори ще дойдат, за да подкрепят лекарите. И да дадат съвети, ако е необходимо, за подобряване на тяхната футболна игра.


Share Follow

Leave A Reply