Израел заплаши в сряда вечерта да изпрати армията в Ивицата Газа, за да спре ракетните и минометни обстрели срещу територията си, пише The Times. Ударите на Отбранителните сили на еврейската държава в анклава вече доведоха до 67 жертви, включително 17 деца. Снощи шестгодишно момче стана седмият убит от израелска страна. Руското външно министерство съобщи, че представители на ХАМАС са се обърнали към него, предлагайки прекратяване на огъня. Египет предложи да изпрати преговарящи, които да действат като посредници, за да се опитат да прекратят боевете. Тор Уенесланд специалният пратеник на ООН за мирния процес в Близкия изток, призова за незабавно прекратяване на огъня. „Ескалираме към пълномащабна война“, каза той в „Туитър“, предава Фокус.

снимка: БГНЕС

„Лидерите от всички страни трябва да поемат отговорността за деескалация“, споделя той. Израел не смята  да се съобрази,  военните говорители заявиха, че се подготвят за всички евентуални случаи, включително за нахлуване в Ивицата Газа. Това би било първата наземна война от 2014 г. насам, когато бяха убити над 2000 души, по-голямата част от които бяха палестинци. „Ще продължим да атакуваме тяхната военна инфраструктура и да подготвяме допълнителни дейности, докато разберат посланието“, заяви говорителят на ОСИ полковник Йонатан Конрикус. Той добави, че са били поразени 300 военни цели и че поне 20 от убитите са висши оперативни работници от ХАМАС и „Палестинския ислямски джихад“, двете фракции, които доминират в Газа.Във вторник вечерта ХАМАС извърши три масови атаки, опитвайки се да преодолее израелската отбранителна система „Железен купол“.

снимка: AFP

Две залпове от стотици ракети бяха насочени към Тел Авив, а ракетите-прихващачи, отговарящи на идващите, осветяваха нощното небе.Най-малко 100 от над 1000 ракети, изстреляни от Газа, са преминали, като някои са попаднали в ненаселени местности, но други поразиха къщи и коли. Войник беше убит, когато автомобилът му беше ударен от противотанкова ракета, изстреляна от Газа.ХАМАС съобщи, че е изстрелял 50 ракети по пристанищния град Ашдод и 15 по град Димона в пустинята Негев, където се намира ядреният реактор на Израел. Ракетите или са паднали в празни райони извън градовете, или са били прихванати от системата „Железен купол“. Един цивилен в Ашдод е леко ранен от шрапнел. По-късно ХАМАС заяви, че е изстрелял пореден залп от ракети по Тел Авив.Израел отговори с масирани удари, като сутрешното небе над Газа бе озарено от непрекъснато зрелище на огън и черен дим. Във вторник кулата Ханади, най-високата сграда в Ивицата, беше разрушена.

снимка: EPA/BGNES

Израелският премиер Бенямин Нетаняху каза: „Ще нанасяме удари по терористите по начини, които те не са си представяли. Това е само началото. Тези, които ни нападат, са подписали смъртните си присъди“.След телефонно обаждане до Нетаняху, президентът Байдън каза: „Израел има право да се защитава срещу хиляди ракети, летящи на тяхна територия. . . Надявам се това да приключи възможно най-бързо“. САЩ изпратиха пратеник в Израел, за да търсят намаляване на насилието.Правителството разположи допълнителна полиция в смесени арабско-еврейски градове в Израел след две нощи на сблъсъци в Хайфа, Акра, Рамле и Лод, където бяха изгорени три синагоги. Израелската телевизия излъчи кадри на живо снощи, когато тълпа бие арабски шофьор близо до Тел Авив.Президентът Ривлин призова израелците: „моля, спрете тази лудост“. Той каза: „Застрашени сме от ракети, които се изстрелват по нашите граждани и улици, и се занимаваме с безсмислена гражданска война помежду си.“


Share Follow

Leave A Reply