Президентът обзаведе сградата на Министерския съвет с нов…кабинет. Преобладаващото мнение е, че подборът е направен с вкус. Но очевидно е още, че е направен и дълбок реверанс от страна на държавния глава и то в няколко различни посоки.

снимка: БГНЕС

От една страна, виждаме представители на партията, която подкрепи Радев за втори мандат (в лицето на служебния министър на правосъдието – Янаки Стоилов). От друга, жест към протестите от лятото – чрез избора на Велислав Минеков за министър на културата. Налице е и ключовото присъствие на лица, получили престижно образование навън, което би могло да се интерпретира и като заигравка с вота в чужбина и то на онази голяма част млади хора, които избират да получат университетско образование извън България. А основната фигура – тази на служебен премиер – стои с познатата ни „генералска“ осанка. Недвусмислен знак, че президентът е начело на държавата в момента, поставяйки лице, което образно казано носи същите нашивки.

снимка: БГНЕС

И ако се чудите защо му е на Радев да прави толкова сложна акробатика, отговорът е – жест на предварителна благодарност към бъдещия му електорат за втори мандат на поста. Въпреки очевидните заигравки, все пак преобладава мнението, че подборът е направен с вкус, но проява на добър вкус най-вече би било новият кабинет да не се впуска в двумесечен реваншизъм, както предходния от този вид. Спомняте си например Илко Семерджиев, който беше избран за служебен министър на здравеопазването в кабинета на Герджиков, чиято основна дейност се изразвяваше в критики и обвинения към работата на предходния министър на поста. Нещо, което в ситуацията на пандемия, в която все още се намираме, би било не просто проява на много лош вкус, но и пагубно. За съжаление, още в първите си работни дни новият служебен кабинет се впусна да прави рокада след рокада – в НАП, Българската агенция за инвестиции, Агенция „Митници“, ясно показващ тенденцията в дневния си ред за следващите месеци.

Снимка: БГНЕС

На знаковия 9 май посланикът на Русия у нас Елеонора Митрофанова в интервю за БТВ заяви: „…вие (бел.ред. България) сте парламентарна република, това е доста сложна форма, тя може би е най-логична за богати страни с устойчиви механизми и партийни системи.“ Още преди да е завършила изречението си, патриотичните формации у нас, след като преброиха електората си по отделно на изминалите избори, се събраха, за да решат как ще се явят на предстоящия вот.

Снимка: БГНЕС

ВМРО заяви, че иска президентска република. „Патриотична коалиция за предстоящите парламентарни избори на 11 юли ще има при няколко условия“, обяви лидерът на ВМРО Красимир Каракачанов. „Засилване правомощията на президентската институция. В тази ситуация историята в Европа го е показала – президентската република е много по-добър инструмент за управление без да се нарушава партийната система.“, каза още Каракачанов, очевидно довършвайки изречението на Митрофанова. Освен това Волен Сидеров, които беше изключен от патриотичната общност в политиката и не крие единомислието си с Русия, внезапно изглежда, че отново е приет и то с отворени обятия. Този остър обрат в курса е категоричен знак, че патриотите възнамеряват да си довършват изреченията си с Русия занапред.

Снимка: БГНЕС

В контекста на новата политическа реалност не можем да подминем новината, че Жан Виденов се завръща в политиката. И ако това не е достатъчен аргумент колко овехтяла се очертава да бъде „новата“ ни реалност, още един поглед към служебния кабинет, в частност към служебения министър на вътрешните работи Бойко Рашков – директор на Националната следствена служба по времето на Виденов, ще затвърди усещането, че алтернативната политическа реалност, с която се обзаведохме и която ни описваха като утопия, започва да се вписва все повече в стила на антиутопия…


Share Follow

Leave A Reply