Израелската армия съобщи, че е унищожила офиса на службата за сигурност на Хамас в Газа. Това се казва в съобщение, поместено на страницата й в Туитър в ранните часове на днешния ден, предаде ТАСС. „Току-що унищожихме неговия офис, който той използваше за управление на военната инфраструктура на Хамас“, се казва в съобщението. Ръководител на службата за сигурност на Хамас е Тауфик Абу Наим. От понеделник между Израел и ивицата Газа се разменят ракетни удари, които последваха избухването в началото на месеца на безредици пред джамията Ал Акса в Източен Ерусалим, където през последните дни бяха ранени над 700 души. Снощи израелската армия съобщи, че палестинските бойци са изстреляли над 2000 ракети от ивицата Газа, предаде ДПА.

снимка: БГНЕС

Израелската система за противовъздушна отбрана „Железен купол“ е прехванала близо 1000 от тях, допълниха въоръжените сили. Междувременно в Близкия изток пристигна висш американски дипломат, който ще се срещне и с израелски, и с палестински представители като част от усилия на Вашингтон за намаляване на напрежението в конфликт. Американското посолство в Ерусалим съобщи в Туитър, че Хади Амър, заместник помощник държавен секретар по Израел и палестинските въпроси, ще изтъкне „необходимостта от работа за установяване на трайно затишие (в конфликта), признавайки правото на Израел да се защитава“. „Израелците и палестинците еднакво заслужават мерки за свобода, сигурност, достойнство и благоденствие“, допълни дипломатическата мисия на САЩ. Дипломатически усилия за прекратяване на насилието има и на други фронтове.

Снимка: БГНЕС

ДПА научи от кръгове от сферата на сигурността в Египет, че Израел е отхвърлил предложение на Кайро да посредничи за постигане на примирие. Египетска делегация, посетила в четвъртък Тел Авив, не е успяла да уреди започване на преговори, казаха източници на ДПА. Министърът на външните работи на Обединените арабски емирства шейх Абдула бин Зайед Ал Нахаян изрази безпокойство от името на страната си от изострянето на конфликта и призова за незабавни стъпки за прекратяване на огъня и започване на политически диалог, предаде Ройтерс, като се позова на държавната осведомителна агенция на ОАЕ УАМ.


Share Follow

Leave A Reply