В Италия намалява броя на заразените, на приетите в болница, заболели от Covid-19, и на смъртните случаи от него . Това се пояснява в доклад на Висшия национален институт по здравеопазване на страната (ISS).Докладът се базира на съвместни анализи и статистики със здравното министерство и регионалните здравни органи. Засяга периода на ваксиниране започнал на 27 декември миналата година до 3-и май и се отнася за над 13 милиона ваксинирани.

снимка: БГНЕС

Резултатът сочи, че от началото на ваксинационния цикъл инфекциите са намалели с 80% , с 90% – хоспитализациите и с 95% – смъртните случаи. Отнася се както за мъжете, така и за жените от различните възрастови групи. Това е първото  национално проучване за въздействието на ваксинацията срещу Covid-19 в Италия. Фондацията GIMBE, която също има свои проучвания, предлага индексът на заразност RT да не се взима вече под внимание като параметър за определяне цвета на отделните области.

снимка: БГНЕС

По този начин, ще се благоприятства облекчаването на мерките. От понеделник 17-и май, без Вале ди Аоста в оранжев цвят, цяла Италия ще е в жълто. Означава възобновяване на редица дейности.  Италия отмени изискването за петдневна карантина при пристигане в страната за всички пътуващи от Европейския съюз, Великобритания и Израел. Решението влиза в сила от неделя. За всички пристигащи на територията на Италия обаче остава изискванто за отрицателен резултат от тест за Covid-19.


Share Follow

Leave A Reply