„Всички искаме час по-скоро да се махнат ограничителните мерки и да се върнем към нормалния ни начин на живот. Намаляването на разпространението на вируса, което регистрираме последните седмици, се дължи по-скоро на времето, отколкото на нашите действия. Опасността не е преминала, никой не може да ни гарантира, че вирусът няма да се върне. Единственият сигурен начин, за който има доказателства, че намалява разпространението на вируса и смъртността, е ваксинацията. Всеки може да го види по показателите в страните, които ваксинираха населението си. Ние за съжаление сме последни и по този показател в ЕС. Още по-лошото е, че процентът на ваксинация сред най-уязвимите хора продължава да е много нисък“. Това обяви в официално обръщение към нацията служебният министър на здравеопазването д-р Стойчо Кацаров, в което апелира българските граждани да се ваксинират срещу COVID-19.

„Знам, че мнозина от вас се съмняват в сигурността на ваксините, аз самият също съм имал своите резерви, най-вече заради краткия срок и обхват на клиничните изпитвания. Факт е обаче, че ваксините са приложени вече на стотици милиони души, регистрираните нежелани реакции са изключително малко. Видимо е, че ползата надвишава многократно риска. Вече платихме достатъчно висока цена – само за последните шест месеца умряха с 26 хиляди души повече, отколкото са умирали през същия период за последните пет години. Това е над два пъти повече от жертвите, които България е дала през Втората световна война. 80 процента от починалите от COVID-19 са наши сънародници над 60-годишна възраст“, допълни той.


Затова днес издадох заповед, с която нареждам всички ваксинационни пунктове от понеделник до четвъртък да ваксинират хора над 60-годишна възраст и такива с тежки хронични заболявания. В останалите дни от седмицата ще се ваксинират всички останали по реда на записването. Този ред ще бъде валиден за следващите два месеца. Наредих районните здравни инспекции да осигурят ваксини до общопрактикуващите лекари, както и да организират мобилни екипи за тежко болните и тези, които живеят на отдалечени места, каза още той. „Ваксинацията е безплатна и доброволна. Всеки трябва да реши сам за себе си и за своите близки. Успехът или неуспехът ще зависи от всички нас в обществото“, завърши министър Кацаров.


Share Follow

Leave A Reply