Испания върна в Мароко 1500 от общо около 6000 мигранти, влезли вчера в испанския анклав Сеута. Това съобщи днес испанският министър на вътрешните работи, предаде Франс прес, цитирана от БТА. „Продължаваме да връщаме“тези лица, каза Фернандо Гранде-Марласка по държавната телевизия. Според него 1500 от тези 6000 души може би са непълнолетни, но още е рано да се съобщи точният им брой. Връщането на мигрантите се извършва „според закона, международните договори и споразуменията с Мароко“, подчерта той.

снимка: БГНЕС

Близо 86 мигранти успяха днес да преодолеят високата бариера, разделяща друг испански анклав – Мелиля, от съседно Мароко, съобщиха полицейските власти в Мелиля. Над 300 души от Субсахарска Африка се опитаха да прескочат бариерата около 04.45 ч. местно време (02.45 по Гринуич), но бяха отблъснати; 85 мъже и една жена обаче успяха да влязат. Мигрантите се държаха агресивно и хвърляха камъни срещу служителите на реда. Трима от тях, с леки травми, получиха медицинска помощ. Наложило се е жената, влязла в Мелиля, да получи помощ от Червения кръст, посочва полицията без повече подробности. Мигрантите, проникнали в анклава, са препратени в местния център за временно настаняване.Във връзка с мигрантската криза в Сеута испанският премиер Педро Санчес реши да отмени днес пътуването си до Париж за участие в среща на върха за финансирането на африканските икономики.

снимка: БГНЕС

Сеута и Мелиля са единствените сухопътни граници между ЕС и Африка; мигранти редовно се опитват да влязат нелегално там през двата анклава. Испанското правителство разположи военни части в Сеута за патрулиране на границата с Мароко след вчерашното нахлуване на хиляди мигранти в анклава, съобщи източник от вътрешното министерство, цитирано от Ройтерс. Военните ще охраняват границата съвместно с испанската полиция. „Това влиза в сила веднага“, каза източникът, без да уточнява колко войници са изпратени в Сеута. Говорител на властите на Сеута заяви, че войниците ще работят съвместно с полицаи в проблемни райони на анклава за поддържане на реда по улиците.

Проникването на мигрантите става в момент на изострено напрежение между Испания и Мароко заради съдбата на Брахим Гали, лидера на Фронта Полисарио в Западна Сахара, който от 18 април е в болница в Испания за лечение от COVID-19, отбелязва Франс прес. Мароканското външно министерство миналия месец реагира много критично на решението на Испания да приеме Гали под фалшива самоличност, без да уведоми Мароко, и добави, че това ще се отрази на двустранните отношения. През декември САЩ признаха суверенитета на Мароко над Западна Сахара, която Фронтът Полисарио иска да превърне в независима държава. Снощи испанската външна министърка Аранча Гонсалес Лая каза пред радио „Кадена Сер“, че Гали е бил приет в Испания от хуманитарни съображения.


Share Follow

Leave A Reply