Министерството на външните работи на Литва ни информира днес, че на борда на отклонения в Минск пътнически самолет на Ryanair не е имало български гражданин. В отговор на отправената от посолството ни във Варшава молба към компетентните дирекции на Министерството на външните работи на Литва за предоставяне на информация днес началникът на сектор „Южен Кавказ и Централна Азия“ в отдел „Политика за източно съседство“ на МВнР на Литва е информирал по телефона консула ни във Варшава, че на борда на самолета не е имало български граждани.

снимка: www.needpix.com

МВнР е изпратило запитване за наличието на борда на самолета на наши сънародници и до авиокомпанията-превозвач, като към момента очакваме отговор. МВнР на Република България не е получавало сигнали и молби за съдействие от български граждани във връзка принудително отклонения в Минск самолет на Ryanair.

снимка: www.pexels.com

Припомняме, че България определи като абсолютно неприемливо и изключително тревожно принудителното отклоняване и приземяване в Минск на редовния полет на Ryanair от Атина за Вилнюс. Принудителното кацане на самолета на Ryanair в Минск е много сериозно нарушение на международните норми. Позицията на МВнР и декларацията на Върховния представител от името на ЕС относно принудителното отклоняване на полет на Ryanair FR4978 до Минск на 23 май 2021 г. са публикувани на официалния сайт на министерството.


Share Follow

Leave A Reply