„Всички лидери на ЕС категорично осъдиха действията на Беларус по отвличането и принудителното кацане на самолета в Минск“. Това обясни президентът Румен Радев от Брюксел. „Това е в абсолютно нарушение на международното право, на правилата за гражданско въздухоплаване и застрашава безопасността на полетите”, посочи държавният глава. Той заяви, че причината за прихващането на самолета е в разрез с международното право: „Не може да прихващаш самолет, за да го накараш да кацне, защото имаш някакъв политически противник на борда. Това е категорично недопустимо”, коментира още Радев.

„Много европейски лидери ясно изявиха своята тревога и от състоянието на отношенията с Русия. Снощи до късно дискутираха темата „Русия“. Знаете, че това е трудна тема за Европейския съюз, но чухме, че това беше дебат за гласа на разума и трезвата преценка. Той започна с един много балансиран доклад на върховния представител Жозеп Борел и много европейски лидери ясно изявиха своята тревога от състоянието на отношенията с Русия. Изводът е , че растящото напрежение, разделението в Европа не е изобщо от полза на Европейския съюз. В самата декларация изрично се позовава, че политиката към Русия трябва да продължи на основата на петте принципа за политиката на Европейския съюз спрямо Русия, съставна част от които е диалогът. Беше възложено на върховния представител и Европейската комисия да подготвят доклад за необходимата политика спрямо Русия, така че да се отчита и всички тревожни моменти, но и да се отчита необходимостта от диалог“, каза още той.

Относно отношенията със Северна Македония Радев смята, че е изключително важно час по-скоро да се възстанови политическият диалог на най-високо ниво. От известно време получавам веки ден покани за разговор с европейския лидери, с еврокомисари, с лидери на Европейския съюз. Темата е много чувствителна, очакванията са големи, няма да крия. Очакванията са съсредоточени върху България. Очаква се Съветът във втората половина на месец юни да има придвижване по въпроса за европейския път и започването на преговори за Република Северна Македония. Много ясно съм изразил българското становище в няколко аспекта. Първо – България е най-силният поддръжник на европейската перспектива на Република Северна Македония и на Албания. България е най-големият приятел на Република Северна Македония и никой повече от нас не иска те наистина да имат тази перспектива. В същото време пътят за нейното постигане минава най-вече през София. Това трябва да бъде ясно, че политическото ръководство на Република Северна Македония трябва да бъде стимулирано да търси диалог с България. Важна е подкрепата от всички европейски столици и от Европейската комисия, но най-важна е подкрепата от България. За да се случи, трябва ние спокойно и откровено да седнем на масата в София или в Скопие и да уточним всички проблеми между нас и начина, по който тя да бъдат решени най-бързо и ефективно“, каза още той.

Румен Радев посочи, че се очаква предложение на пътна карта от страна на Република Северна Македония, като подчерта, че искат да видят устойчив и необратим процес. „Ние искаме да видим устойчив необратим процес, а не само декларации. Има още един момент – българският парламент през октомври 2019 година прие Национална рамкова позиция, в която има определени условия. Чакаме в момента каква пътна карта ще предложат от Република Северна Македония, която има амбицията да бъде приложена към преговорната рамка. Ние трябва да сравним тази пътна карта с изискванията, приети от българския парламент. Ако има различия, а нямаме парламент, ще бъде много трудно да се осъществи един път напред. Изключително важно е час по-скоро да възстановим политическия диалог с Република Северна Македония на най-всичко ниво, на работно ниво, за да покажем час по-скоро всички тези теми да бъдат придвижени“, допълни той.

Държавният глава благодари на президента Пендаровски за това, че е приел поканата му да отидат заедно до Рим. „Винаги съм настоявал за този диалог и благодаря на президента Пендаровски, че той прие моята покана заедно да отидем до Рим, да се поклоним на светите братя Кирил и Методий, заедно да пътуваме и да се върнем и да имаме достатъчно време да обсъдят всички тези въпроси“, посочи Радев.


Share Follow

Leave A Reply