Беларуският президент Александър Лукашенко обвини „недоброжелателите“ на своята страна, че се опитват да задушат Беларус, предаде Ройтерс. Това е първият му коментар, след като пътнически самолет беше принуден да кацне в Минск, което предизвика международното възмущение. Междувременно колеги на задържания журналист дисидент заявиха, че се страхуват за живота си.

снимка: БГНЕС

Президенът на Беларус Лукашенко защити решението за принудителното приземяване на самолета на Ryanair в неделя и обвини хората, които отправят критики за този ход, в „пресичане на червени линии“ и изоставяне на здравия разум в атаките си срещу Беларус. Протасевич и приятелката му София Сапега остават в ареста. 26-годишният журналист заяви по-рано, че се страхува от смъртното наказание, тъй като е включен в списък на издирваните терористи. Той е изправен пред обвинения, свързани с репортажите му за оспорваните президентски избори в Беларус миналия август и последвалите репресии срещу масовите протести на опозицията. Майката на Протасевич каза, че според нея, синът й е бил изтезаван, за да изтръгнат признания от него, и призова международната общност да го спаси.

снимка: БГНЕС

Междувременно, американският президент Джо Байдън съобщи, че санкциите на Вашингтон срещу Минск са в ход, но отказа повече подробности. По-рано лидерите на ЕС настояха авиокомпаниите от блока да не летят над Беларус и обещаха допълнителни икономически санкции.  Днес се очаква по случая да заседава Съветът за сигурност на ООН.


Share Follow

Leave A Reply