Незаконни са всички арести на прокуратурата в президентството, съобщават от административния съд в София. Пpeзидeнтcĸият cъвeтниĸ пo cигypнocттa и oтбpaнaтa Илия Mилyшeв е бил арестуван нeзaĸoннo. Решението е окончателно.

снимка: БГНЕС

През юли миналата година се проведе акция на прокуратурата в президентсвото, при която бяха задържани съветника на президента Илия Милушев и секретаря Пламен Узунов. Те бяха обвинени в търговия с влияние. Акцията на прокурорите и на Бюрото за разследване беше мащабно презентирана публично от държавното обвинение. Пресцентърът му публикува и ред стенограми от използвани по случая специални разузнавателни средства. Арестите предизвикаха остра обществена реакция и станаха повод за първия от десетки антиправителствени протести.

снимка: БГНЕС

Сега според съда, арестът на Милушев е бил в нарушение на Закона за МВР, защото няма данни за извършено престъпление или за съпричастност към престъпление, според мотивите на съда. Така и трите ареста на 9 юли, свързани с акцията на военната прокуратура в президентството миналата година, се оказаха незаконни. В началото на годината съдът определи задържането и на секретаря на президента Пламен Узунов като незаконно, заради липса на конкретни обстоятелства за арест, а това води до съществено нарушение на процесуалните норми. Друг съдебен състав реши, че задържането на бизнесмена Пламен Бобоков също е незаконно. „Още не сме обсъждали с моя клиент дали ще заведем дело срещу държавата“, заяви пред бТВ адв. Атанаска Каракашева, защитник на Илия Милушев.


Share Follow

Leave A Reply