„БЕХ използва финансиране за решаване на текущи проблеми, а не за развитие на стратегически проекти.“ Това каза на брифинг служебният министър на енергетиката Андрей Живков .Той обясни, че това вкарва холлдинга в дъгова спирала. „С дългосрочните задължения, които поема, БЕХ решава краткосрочни проблеми. Изходите от подобна дъгова спирала не са приятни“, подчерта Живков.Той посочи, че БЕХ основно решава краткосрочни проблеми на компаниите под шапката си. За пример Живков даде Националната електрическа компания, която има над 2 милиарда лева задължения към БЕХ и българската държава.

снимка: БГНЕС

Министърът отбеляза, че тези задължения не се обслужват редовно, а само се предоговарят без никаква визия как НЕК може да оперира на изцяло либерализиран пазар. „Друг такъв пример е ТЕЦ „Марица Изток“ 2, която особено в последните години с невероятния ръст на цените на емисиите е в критично състояние. Проблемите там също се решават частично като БЕХ финансира закупуването на емисии и осигурява квота за работата на централата на регулиран пазар. Нищо дългосрочно не е предвидено за решение на проблемите й“, посочи Живков, като добави, че в момента консолидираните задължения на ТЕЦ „Марица Изток“ 2 са около 580 млн. лв.

снимка: БГНЕС

„Дружествата в сектора са обединени под шапката на БЕХ. Една структура, която е създадена през 2008 г. с идеята на база на огромните си активи да има достъп до атрактивни финансирания и използвайки тези финансирания да се превърне в регионален играч. Тази идея сама по себе си не е била лишена от логика. Подобни проекти в други държави като Чехия, Полша и Словения са сработили и там тези компании наистина са се превърнали в регионални играчи“, каза още той. Служебният министър представи и двамата си заместници – Мирослав Дамянов и Александър Николов.


Share Follow

Leave A Reply