Бившият държавен секретар на САЩ Майк Помпео заяви в телевизионно интервю, че в Института по вирусология в Ухан се провеждат военни експерименти. Изказването му е на фона на множеството теории, че COVID-19 е създаден в лаборатория и е „изпуснат”. „Това, което мога да кажа със сигурност е, че служителите в лабораторията са си сътрудничели с армията. Тоест в Института са се провеждали и военни изследвания, въпреки, че оттам твърдят обратното”, заяви Помпео пред Fox News.

Според бившия държавен секретар е отказан достъп до лабораторията, за да се проведе разследване. Той твърди, че Американското разузнаване не знае кога и как COVID-19 е бил разпространен извън лабораторията, но се работи върху два сценария. „Или е възникнал естествено – при контакт на човек със заразено животно, или е създаден в лаборатория и изпуснат”, смята Помпео. Бившият държавен секретар, както и много други служители от управлението на Тръмп, вярват и твърдят, че вирусът е лабораторно създаден. Самият американски президент също подкрепи тази теория. „Сега всички са съгласни, че бях прав, когато обвиних лабораторията в Ухан за разпространението на COVID-19”, подчерта Помпео.

https://pixabay.com/

Изказването на бившия секретар е на фона на призива на президента Байдън към американските разузнавателни служби да удвоят усилията си, за да обяснят произхода на коронавирус. Той поиска разузнавателните служби да му представят доклад по въпроса до 90 дни, предадоха световните агенции.


Share Follow

Leave A Reply