Стачка ще спре движението на корабите в Гърция. Протестът е насрочен за 3 юни, четвъртък. Провеждането на 24-часов общонационален протест на всички корабни работници беше решено от представителите на 13 синдикални дружества. Протестът в Гърция е срещу планирана реформа на трудовото законодателство. Синдикатите и лявата опозиция твърдят, че изготвеният от правителството на Мицотакис проектозакон цели да премахне 8-часовия работен ден и 5-дневната работна седмица.

Правителството контрира, че целта е да бъдат защитени по-добре работниците и да се даде по-голяма гъвкавост за определяне на работното време. Хиляди излязоха на площад „Синтагма“ в Атина, за да протестират срещу реформата на трудовия пазар, която, според тях, подкопава права на работниците и води до премахване на 8-часовия работен ден.

По-рано този месец консервативното правителство представи планове за ремонт на „остарелите“ трудови закони с либерализиране на работното време – ход, критикуван от лявата опозиция и синдикатите. Министърът на труда Костис Хатзидакис твърди, че мерките целят повече свобода за определяне на работното време, борба с ескплоатацията, неплатения извънреден труд и недекларирания труд, които подхранват сивата икономика. Премиерът Кириакос Мицотакис заяви, че законопроектът защитава работниците и служителите. Но главният синдикат на държавните служители АДЕДИ заяви, че правителството търси начини да увеличи 8-часовия работен ден на 10-часов и да отмени петдневната работна седмица и колективните трудови договори. Най-спорната част от законопроекта предвижда гъвкавост на работния ден, което позволява на служителите да работят по 10 часа в един ден, а след това по-малко време в друг ден или да си вземат почивен ден.


Share Follow

Leave A Reply