Израел смекчава допълнително здравните ограничения, въведени за справяне с коронавируса, но запазва строгите изисквания за пристигащите в страната, съобщи здравното министерство, цитирано от Франс прес. Еврейската държава проведе кампания за масова ваксинация, но остава затворена за неизраелски граждани. Изключение се прави само за хора, които трябва да влязат в страната по неотложни професионални или семейни причини.

снимка: БГНЕС

Почти всички от последно въведените рестрикции вече отпаднаха. Отменя се изискването за представяне на т.нар. “ваксинационен паспорт” при посещаване на ресторант или хотел, отпадат и последните ограничения за брой присъстващи на места, посещавани от много хора. Здравният министър Юли Еделщайн каза, че до две седмици задължението за носене на маски в затворени помещения и в градския транспорт може също да отпадне.

снимка: БГНЕС

Децата, които не са ваксинирани, обаче ще трябва да продължат да носят маска в училище. В края на декември миналата година Израел поде широка ваксинационна кампания благодарение на договор с американския фармацевтичен гигант “Пфайзер”, който достави на страната милиони дози ваксина срещу предоставяне на данни за резултатите от ваксинацията на населението. До момента с две дози ваксина са имунизирани над 5 милиона души от общо 9,3 милиона жители на страната. Спадът в броя на заразените позволи на властите първоначално да отворят отново ресторантите, баровете и спортните зали, но само за хора с ваксинационен паспорт.


Share Follow

Leave A Reply