С триминутен сигнал на сирени в цялата страна точно в 12 часа отбелязваме Деня на Христо Ботев и загиналите за свободата и независимостта. Навършват се 145 години от гибелта на поета революционер във Врачанския Балкан. Традиционното всенародно поклонение на връх Околчица тази година ще има. Миналата година тo беше отменено заради мерките срещу коронавируса. В столицата Националната гвардейска част ще участва в церемонията.

По повод 145-годишнината от гибелта на Христо Ботев, в родния град на поета революционер – Калофер, ще се състои митинг поклонение. Очаква се на церемонията да присъства вицепрезидентът Илияна Йотова. Преди това от Националния музей „Христо Ботев“ с военни почести ще бъде изнесено знамето на Ботевата чета. Точно в 12 часа пред мемориалния комплекс „Христо Ботев“ с минута мълчание ще бъде отдадена почит на героите, загинали за свободата на България.

снимка: БГНЕС

Възпоменателна церемония по повод Деня на Христо Ботев и загиналите за свободата и независимостта ще се състои и в Русе пред Мемориала на загиналите във войните за национално обединение. В Плевен денят ще бъде отбелязан с поднасяне на цветя пред паметника на поета революционер, издигнат на едноименния булевард. С поклонение пред паметника костница на връх Средногорец ще бъде почетена годишнината от гибелта на Ботев и загиналите за свободата на България в община Смолян. Жителите на Сливен ще изразят почитта си с венци и цветя на паметника на Хаджи Димитър и сливенските възрожденци.

снимка: БГНЕС

В продължение на 2 минути, в 12 часа сирените в цялата страна ще оповестят отдаването на всенародна почит към паметта на загиналите за свободата на България. При подаване на сигнала всички пешеходци и пътни превозни средства, с изключение на влаковете, следва да спрат и да останат на място.


Share Follow

Leave A Reply