Министърът на здравеопазването Стойчо Кацаров съобщи за множество нередности в болница „Лозенец“. В началото на годината е направена проверка в болницата, която установява, че има вписани 60 пациента, които всъщност не са били полозватели на болницата. „Те обясняват, че това е техническа грешка, но за мен това е източване на здравната каса. Болница „Лозенец“ е една от най- подпомаганите болници през годините, но е завършила годината със загуба от 21 млн. лв“, заяви здравният министър.

снимка: Пресцентър президентство

Министърът съобщи още, че в периода 2019-2021 г. са направни 14 трансплантации на бъбрек от живи донори. Установено е, че донорите са млади хора от Украйна и Молдова и нямат роднинска връзка с реципиента също така е установено, че това са хора с фалшиви самоличности. Медицински надзор е установила тези неродности, но няма последвали реакции. Също така здравният министър обяви за случай, при който висш държавен служител се е възползвал от трансплантация на черен дроб, въпреки че в списъка на чакащите той е бил четвърти. Заради тези нередности Стойчо Кацаров заяви, че е освободил съвета на директорите на болница „Лозенец“. В болницата и в момента тече проверка, но липсвали част от документите. По информация на Здравната каса те са в прокуратурата. Според здравния министър неговият предшественик е знаел за резултатите от проверката и е трябвало да действа. Проф. Ангелов твърдеше, че не знае за нея, но д-р Кацаров смята, че това е невъзможно. „Ще проверим и други болници за подобни неща. Имаме достатъчно основание да смятаме, че това не е единственият случай, в който са отчитани неизвършени дейности. Ще се действа по същия начин навсякъде”, закани се д-р Кацаров.

снимка: БГНЕС

Здравният министър Стойчо Кацаров заяви относно ваксините, че от българска страна има желание за даряване на ваксини на съседни държави. „Имаме възможност с част от ваксините да помогнем на съседни държави. До нас има такива отправени искания, процедурата за това е много тежка Отправили сме запитване към Европейската комисия и би трябвало да получим тези дни отговор в тази връзка. Нашето желание да помогнем, заяви още здравният министър. „Ще дарим от ваксината на AstraZeneca, защото у нас има най-малък интерес към нея. Общо ваксините, които може да дарим, са 150 хил. Имаме 13-14 млн. ваксини, които ще получим до края на годината. Част от доставките дори помолихме да бъдат забавени. Но продължаваме да бъдем последни по броя на ваксинирани хора в страната“, поясни Кацаров.


Share Follow

Leave A Reply