Служебният министър на правосъдието проф. Янаки Стоилов и заместник-министър Мария Павлова проведоха среща с ръководството на Съюза на съдиите в България, Асоциацията на прокурорите в България (АСБ), Камарата на следователите в България (КСБ) и Съюза на синдикалните организации в Министерството на правосъдието. това съобщиха от пресцентъра на Министерството. Пред съдийската организация проф. Стоилов постави въпроса за работата по съдебната карта.

Янаки Стоилов, снимка: БГНЕС

Министърът и председателят на Съюза Калин Калпакчиев постигнаха съгласие, че трябва да се работи за създаването на ясни критерии, по които да се извърши тази дейност. На срещата беше засегната и темата за Единната информационна система на съдилищата. Двете страни се обединиха около тезата, че електронното правосъдие е важна тема, по която трябва да се търси цялостен подход.С Асоциацията на прокурорите и Камарата на следователите министър Стоилов и зам.-министър Павлова обсъдиха подобряването на диалога между институциите и магистратските организации. Председателят на Асоциацията на прокурорите Владимир Николов изрази готовността на организацията да участва активно в предложения от проф. Стоилов анализ на специализираното правосъдие.Председателят на Камарата на следователите Петко Петков изрази желанието на следователите да участват по-активно в диалога в съдебната система, включително чрез участие в работни групи.

Мария Павлова, служебен министър на правосъдието

Синдикатите в сектор сигурност поставиха пред министър Стоилов и зам.-министър Павлова проблеми със забавяне на издаването на подзаконови нормативни актове, което пречи на тяхната дейност. Стоилов и Павлова поеха ангажимент за краткото време на служебния кабинет да направят възможното за преодоляване на това забавяне.Министърът на правосъдието проф. Янаки Стоилов и заместниците му продължават срещите си с други професионални организации, неправителствени организации и синдикат към Министерство на правосъдието.Днес те приемат представители на Висшия адвокатски съвет, Нотариалната камара, Камарата на частните съдебни изпълнители и Държавните съдебни изпълнители.


Share Follow

Leave A Reply