Доц. д-р Антоний Гълъбов е български социолог. Експерт на Асоциация „Прозрачност без граници“ (1998-). Член на Управителния съвет на Международната асоциация за културна политика Ubuquite Culrure(s) – Париж, Франция (2003). Основател и член на Българско общество за индивидуална свобода БОИС (2003). С него разговаряхме относно санкциите на САЩ, работата на служебното правителство, предстоящите избори, както и за други актуални теми от политическия и обществен живот в страната.

снимка: БГНЕС

Как ще коментирате наложените санкции от Министерството на финансите на САЩ? По какъв начин ще повлияе това на политическата обстановка, от една страна, и на предстоящия вот, от друга?

Нека да кажем, че американските санкции осветиха части от корупционни мрежи в България, някои от тях съществували отдавна, разраснали се до степен, в която се превърнаха в проблем за американските интереси. Онова, което трябва да имаме предвид е, че това не е цялата корупционна среда в България. Това не са всички корупционни мрежи. Така че всеки опит да представим това като изчерпателна картина на корупцията в България, не отговаря на действителността. Корупцията е процес, който се развива в мрежа, а не е отделен подкуп, не е отделен акт. Така че в това отношение информацията, която ни беше предоставена, би трябвало да бъде предмет на много сериозен анализ, чрез който да успеем да реконстуираме и останалите мрежи. От гледна точка на влиянието, което би могла да окаже тази ситуация върху предизборната кампания – това изцяло зависи от политическите говорители и партиите, които със сигурност ще се опитат да използват това в партиен хоризонт. Всъщност не става дума за ясно очертана партийна връзка. Доколкото става въпрос за добре разгърнати, функционирали отдавна корупционни мрежи, те нямат ясен партиен партньор. Така че това по-скоро ще замъгли картината и ще насочи общественото вниманието в неправилна посока.

снимка: ЕПА/БГНЕС

Относно скандалът с подлушването на политици, от ГЕРБ обявиха, че искат доказателства, но такива не се предоставят. Прокуратурата също заяви, че не е установено незаконно подслушване. Защо тази информация се поднася сега и по този начин, и как ще се развие този сюжет според Вас?

Тази информация беше поднесена заедно с твърдението, че доказателствата са унищожени. С други думи, това, което ни казаха, е, че е вярно обаче няма доказателства. Така че самата тема за подслушванията беше поднесена с твърдението за това, че няма доказателства. И неслучайно тази тема потъна твърде бързо във всекидневната обмяна на обвинения.

снимка: БГНЕС

Продължават рокадите на ключови държавни длъжности от служебното правителство – какъв знак са тези действия и как ще се отразят на функционирането на държавата?

Няма съмнение, че държавната администрация спря и това е естествена реакция, когато имаме подобно целенасочено усилие да се подменят кадри на ръководни позиции. Същественият въпрос е доколко това съответства на обещанието за възстановяване на държавността, прозрачност, публичност, отчетност, възстановяване на върховенството на закона. Как тези действия се отнасят спрямо тези прокламирани принципи и формулирани като мандат на служебното правителство преди един месец. Това е същественият въпрос, на който българските граждани трябва да си отговорят.

Снимка: БГНЕС

Изостря се напрежението между служебното правителство и Прокуратурата. Бойко Рашков заяви, че ще се отзове на поканата, но на следващия главен прокурор. До какво ще доведе тази институционална война?

Тази институционална война започна преди една година и в момента виждаме нивата, до които може да достигне. Не може да има противопоставяне между служебен кабинет и Прокуратурата. Това са държавни институции, всяка, от които има своите отговорности и трябва да носи и да изпълнява мисията си. В този отношение, всеки опит това да се превърне в някакво междуличностно разчистване на сметки, говори само за деградация на държавността. Министърът на вътрешните работи би могъл да се срещне със следващия главен прокурор, но може би в различно качество. В противен случай това изказване създава усещането, че служебният министър на вътрешните работи има намерение да сменя главния прокурор. Нещо, което нито по закон, нито по Конституция има право да прави.

снимка: БГНЕС

Напрежение внесе и изказването на Бойко Рашков, в което използва израза „бивши хора“. За какво говори подобна реплика?

За манталитет. Говори за болшевишки манталитет! Само за хората, при които това не е целенасочена обида, а е начин на мислене, това е манталитет. За това говори Рашков. Дори ми е трудно да кажа „г-н“. Така че имаме манталитетен проблем при този човек. И това не е изненада за всеки, който познава кариерата му до сега.

снимка: БГНЕС

Слави Трифонов заяви, че няма да участва в листите, но и каза, че може да носи отговорност и от друга институция. Как да тълкуваме действията и думите му?

Отказвам да тълкувам думите на този човек. Той всъщност пое отговорност, като отказа да се яви на избори. Може би е за досегашното представяне на неговата компания-партия, защото става дума за една фирма, която се превърна в партия. Така че всеки опит да бъдат тълкувани думите на Трифонов според мен е загубено време.

снимка: БГНЕС

Как смятате, че ще се отрази наслагването на политическо напрежение на предстоящия вот? Няма ли да отблъсне това електората, или ще има обратния ефект?

Аз се опасявам, че ниска избирателна активност е включена в сценария. Точно затова все пак призовавам българските избиратели да излязат и да гласуват, независимо от тежкия проблем, в който неадекватните реакции на служебното правителство поставиха ЦИК. Така че ситуацията е много неприятна от тази гледна точка, но все пак българските граждани трябва да участват в следващите избори.

Снимка: БГНЕС

Каква е прогнозата Ви за резултатите на предстоящите избори? Ще имат ли добър резултат обединенията в ляво, както и при патриотите? И ще се стрмят ли този път парламентарнопредставените партии да съставят правителсто?

ИТН можеха да съставят правителство и в предишния парламент, тъй като те имаха мнозинство, за да променят Изборния кодекс, следователно можеха да съставят и правителство. Въпросът е в това, че в следващия парламент ще имаме повече политически формации, следователно формирането на мнозинство ще бъде по-сложно. Така че от тук нататък въпросът е дали наистина говорим за политическа отговорност, или се намираме в сценарий, който трябва по някакъв начин да промени управлението на страната.


Share Follow

Leave A Reply