През последните дни Българската национална телевизия бе подложена на безпрецедентна атака от изпълнителната власт. Министърът на културата в служебното правителство обвини журналистите на БНТ в нарушение на закона, в евентуално престъпление и в застрашаване на националната сигурност. За първи път в историята на националната телевизия нашите колеги са поставени редом до терористи и престъпници. Това се казва в официална позиция на Управителния съвет на обществената телевизия, изпратена до медиите.

снимка: БНТ

„Тези лъжи и безумни обвинения бяха отправени многократно от министър Минеков. Нещо повече, за първи път в историята на БНТ изпълнителната власт си позволява толкова нагло и безцеремонно да сплашва журналисти. В официално писмо от министерството бе поискано обяснение от телевизията за нейната редакционна дейност. Никога досега, през новата ни демократична история, министър не се е осмелявал да упражнява цензура върху решенията на журналистите, които по закон са независими и самостоятелни“ се посочва в позицията.

снимка: БНТ

Заплахи към журналисти е имало и преди в България, министри са си позволявали да отправят нападки и закани. Никога обаче журналисти не са били приравнявани с престъпници. Никога, нито един министър не си е позволявал публично, с писмо от министерството, да търси сметка на журналисти, да ги обявява за нарушители на закона, за заплаха за националната сигурност. Подобно грубо, безцеремонно потъпкване на свободното слово и независимостта на обществената телевизия е недопустимо в едно демократично общество. Този натиск на властта има смразяващ ефект. Нашите колеги са силно притеснени за своята работа и професионална независимост. Господин Минеков неколкократно погази принципите и европейските стандарти на обществените медии, гарантирани от Закона за радио и телевизия“, казват още от обществената телевизия. Ето защо БНТ ще сезира международните институции, дипломатическия корпус и неправителствените организации в защита на медийната свобода. Стенограми от изказванията на Велислав Минеков, писмото от Министерството на културата, както и съответните разпоредби на българското законодателство, които са нарушени, ще бъдат предоставени на Европейския съвет за радио и телевизия, Европейската комисия, директора на Агенцията на ЕС за основните права, комисаря по правата на човека при Съвета на Европа, Европейския парламент, дипломатическите представителства на държавите членки на ЕС и на САЩ в София, както и СБЖ, „Репортери без граници“ и други организации.


Share Follow

Leave A Reply