Министърът на културата отговори на на публикуваната позиция на БНТ, като определи написаното в нея като лъжа. Велислав Минеков заяви, че не е сплашвал журналисти. Според Минеков е използван натиск върху журналистите на БНТ, за да излязат с декларации в подкрепа на институцията. „Поискал съм обяснение от г-н генералния директор за този тежък инцидент, включително съм го запознал с действащите закони, и че това е наистина нарушение на националната сигурност. Инцидентът е сходен със спирането на БНР за половин ден. Спомняте си случая с вашата колежка Силвия Великова. Колегите в телевизията са били представени от министъра като терористи престъпници. Някъде да сте чели подобно нещо от мен?“, заяви Минеков.

Той съобщи още за загуби и нередности в Министерството на културата. По думите му според доклад на ОЛАФ са изчезнали 4,5 млн евро при реставрацията на Ларгото. Докладът с гриф „Секретно“ препоръчвал да бъде търсена отговорност от трима министри и един кмет. Министърът заяви, че ще сезира българската прокуратура, а след това и Европейската.

Ще внесе сигнал и в Европейска прокуратурата и за изграждането на „Квадрат 500“, както и за злоупотреби и при реставрацията на крепост. Министърът на културата съобщи още, че Националния дворец на културата е с дълг от 86 млн. лв. ПО думите му ще се търсят финансовите разчети, за да се установи от къде и как е натрупан този дълг. Според него това е опит за приватизация на НДК и докато е министър на кълтурата няма да го позволи.

Министър Минеков коментира и обвиненията към Ангел Папалезов. Той определи претърсването в дома му като цинизъм, защото на принципа „белези на културно-историческа ценност“, може да бъде претърсен всеки. Според Минеков това се извършва, за са бъде сплашен Папалезов и тези действия водят до унищожаването на специалисти, които познават трафика на културно-исторически ценности.


Share Follow

Leave A Reply