Загубите на НДК за десет години възлизат на 9,466 млн. лв. – от оперативна дейност, и 77 млн. лв. – от амортизационни загуби. Това се посочва в позиция на съвета на директорите на НДК, разпространена до медиите. По-рано през деня министърът на културата в служебното правителство Велислав Минеков съобщи, че до 1 януари загубата на НДК е 86,5 милиона лева – за периода 2017-2020 г. От НДК припомнят, че дворецът е регистриран като еднолично акционерно дружество със 100 процента държавно участие на 9 май 2011 г. и изнесените от тях числа важат от тогава до 1 януари 2021 г., предава Дарик.

снимка: БГНЕС

„В края на 2014 г. дружеството разполага с резерв от около 9 млн. лв. по справка на тогавашния принципал, се отбелязва в позицията на НДК. В средата на 2017 г. настоящото ръководство в кризисен за дружеството момент поема управлението с празна каса. От средата на 2017 г. до този момент всяка година методично е намалявана загубата, увеличавани са приходите, като едновременно с това са оптимизирани разходите за издръжка. За първи път през 2019 г. приходите от основната дейност надвишават тези от допълнителни дейности – отдаване под наем на офисни и търговски площи. Дори и в периода на ковидкризата, която нанесе тежки щети върху финансовото и стопанското състояние на НДК, сме успели да сведем загубите до по-ниски нива от годините на активна дейност и благоприятна пазарна среда“, заявяват от НДК.

снимка: БГНЕС

В периода на безпрецедентната и непозната за НДК криза, както и за целия културен и конгресен сектор, сме предприели редица активни мерки, с които да съхраним дейността и служителите на НДК, посочват оттам. По думите им, директните финансови щети за дружеството от ковидкризата за 2020 г. са в размер на 6 млн. лв. В изпълнение на устава на НДК, оттам твърдят, че регулярно са уведомявали за цялостното състояние на НДК принципала на дружеството. НДК предвид, статута си, не можеше да се възползва от различните икономически мерки, предложени от Министерството на културата и други институции, които бяха възможни за различните разпоредители на бюджетни средства, се казва в позицията. Посочва се още, че единствената мениджърска възможност е била кандидатстване за оборотен и инвестиционен кредит в размер на 10 млн. лв. от ББР, с които да се стабилизира и съхрани дейността на дружеството и то да бъде предпазено от фалит.

По отношение на офисните площи, които се ползват от ПП „ГЕРБ“ в административната сграда ПРОНО на НДК с решение от 2009 г. на МС, 16-и и 17-и етаж на административната сграда на НДК се отнемат поради отпаднала нужда от ТПО „НДК“. В резултат на това от 2009 г. НДК няма отношение към тези площи, се посочва в позицията. Невъзможно е НДК да бъде приватизиран, защото дружеството е в забранителния списък за приватизация, се отбелязва още в позицията. По-рано министър Минеков съобщи също, че ще поиска проверка кога и как се е случило партия да се настани в дворец, наричаш се дворец на културата. Какво общо има културата с партия ГЕРБ,“ искам доказателства“, каза министърът. „Можем ли да кажем, че това е част от едно правителство на насилие и директорите на НДК са били помолени да се съгласят на подобна услуга.“, попита той


Share Follow

Leave A Reply