„Издирвателните операции продължават. Предвид времето, което е минало и всички налични данни, надеждите за намирането на нашия пилот не са големи“. Това каза служебният премиер Стефан Янев, който пристигна във Варна заради инцидента с МиГ-29. При изпълнение на тренировъчна задача над морската акватория на Република България самолет МиГ-29 от състава на българските Военновъздушни сили е изгубил радиовръзка и е изчезнал от радарите в 00:45 ч.

снимка: БГНЕС

По думите на служебния премиер са намерени вещи и предмети, които подлежат на анализ, за да бъдат установени всички детайли по инцидента. Черната кутия все още не е намерена. По този повод операцията ще продължи и през следващите дни с използването на специализирана техника и водолазни групи, уточни Янев. Едно от местата, където се предполага, че могат да бъдат останките, е на голяма дълбочина от порядъка на 70 м. Възможно е да участват и съюзни сили. Две работни групи работят съвместно, така че да бъдат установени всички детайли по инцидента.

По време на полета самолетът е изпълнявал задача по светеща цел. Летящата цел се е отворила, за съжаление нещо в самата мишена се е объркало и тя е тръгнала с по-висока скорост да пада. Това е наложило допълнителна маневра от страна на пилота. Той е поразил целта, което е заснето от другия самолет. След като е докладвал, че я е поразил връзката е прекъснала“, обясни служебният премиер. По думите му техническото състояние на изтребителя е било добро. Майор Терзиев е отличен пилот, подготвен. Досега не е имал никакви забележки и неизпълнение на задачи“, каза още Янев.


Share Follow

Leave A Reply