„Забравата е осквернение на паметта на шестте милиона евреи, които нацистката машина уби. Трябва да се съпротивляваме срещу всички опити за пренаписване на историята на Холокоста, да сме непримирими срещу всяка проява на ксенофобия, да заклеймяваме популистки и националистически проявления. Трябва да сме нащрек за съвременните форми на фашизъм, защото е отслабен имунитетът ни срещу тях.“ Това заяви вицепрезидентът Илияна Йотова на откриването на мемориал „Стената на българските праведници“ в 134 Средно училище „Димчо Дебелянов“ в София. Инициативата за паметника е на Българо-еврейския културен институт. Мемориалът почита 20-те българи, участвали в спасяването на свои сънародници евреи по време на Втората световна война. 20-те българи са отличени с най-високото морално звание на мемориала „Яд Вашем“ в Йерусалим „праведник на света“.

снимка: БГНЕС

Илияна Йотова изтъкна, че паметници като този държат историята жива, а паметта – будна. „Помним лицата на жертвите, не забравяме и лицето на надеждата и избавлението. Помним 20-те български праведници. За тях човешкият закон беше над всичко, без страх помагаха на познати и непознати евреи“, заяви вицепрезидентът и подчерта, че в мемориала „Яд Вашем“ със златни букви е записан хуманният акт на българската държава, която успява да спаси своите 48 хил. евреи. „Българската православна църква, политици и интелектуалци, обикновени хора не се уплашиха от най-зловещата идеология. За съжаление, не успяхме да попречим за изтреблението на 11343 евреи от Вардарска Македония, Пирот, Беломорска Тракия“, отбеляза Илияна Йотова.

Вицепрезидентът поздрави ръководството на 134 Средно училище „Димчо Дебелянов“ за решението им школото да се превърне в дом на мемориала. „Няма по-подходящо място за това от едно българско училище, където учители и родители възпитават поколения в толерантност и уважение“, посочи Илияна Йотова. Вицепрезидентът цитира Ане Франк, чийто живот като на още 1,5 млн. деца беше безмилостно и преждевременно посечен, че не трябва да се чака нито миг, за да променяме света към по-добро. „Мъдрост, светлина и надежда струят от тези думи. Нека да учим децата си да градят свят на мир и единство“, призова Илияна Йотова.


Share Follow

Leave A Reply