Ново разхлабване на мерките срещу коронавируса готвят здравните власти. Пред NOVA, главният държавен здравен инспектор заяви, че това ще се случва постепенно, а първата стъпка вече е  направена – с решението за отпадане на задължителните маски за част от ваксинираните. Освен мярката с маските,  здравните власти мислят за нови мерки, но под условие – броят на новите заразени за денонощие да не се увеличава отново. Ако ситуацията остане спокойна вероятно ще- отпадане забраната за свиждания в болниците, ще  разхлабване на режима за влизащи в страната, както и на спортните събития да се допускат повече хора.

снимка: БГНЕС

 

Решението за маските ще е тест за здравните власти, който да покаже колко още може да разхлабят мерките. Срокът, който си дават за такова решение, е 14 дни. След това ще се мисли за още облекчения, сред които и възможност за по-свободен режим на движение към страната: “Има предложение на туризма да се вдигне възрастта на лицата, от които не искаме никакви документи – от 6, на 12 години, които сме склонни да приемем”, посочи доц. д-р Ангел Кунчев, главен държавен здравен инспектор.

снимка: БГНЕС

Следваща стъпка към по-лек режим предвижда и облекчаване на правилата в болниците „Това е другата тема, знам. И знам колко е болезнена. Защото има хора, които са настанили възрастните си родители в дом, или са с продължителен престой в болница. При по-строг контрол можем и там да позволим тези свиждания”, допълни доц. Кунчев.

снимка: БГНЕС

Засега обаче, все още не се предвижда отпадане на маските на големи спортни събития и на местата, където се струпват много хора. А отпадане на маските за част от ваксинираните, което вече беше анонсирано, среща отпор  в ресторантъорския бранш: „Не е най-правилното нещо, защото ние не можем да проследим – не можем да ги караме да си носят сертификатите, за да видим кой е ваксиниран и кой не е. Това не ни е работа”, посочи Павлин Петров, съпредседател на БАЗ

снимка: БГНЕС

Въпреки противоречивите реакции, облекченията за ваксинираните ще са приоритет, категоричен е доц. Кунчев: „Ако искаме да сме готови до есента, когато потенциално очакваме нова вълна, ние трябва да постигнем тези заветни 70 процента, а сега сме далеч. Това, от което се страхуваме са нови варианти, с нови качества и ние да връщаме мерки. Но вярвам, че това няма да се случи през летния сезон”.За да постигнем колективен имунитет до есента, броят на ваксинираните на ден трябва да е поне 50 хиляди.  Обмислят се и още мобилни пунктове, като съвсем скоро такива се очаква да бъдат отворени и при спирките на метрото.


Share Follow

Leave A Reply