„РДНСК Бургас издаде заповед за премахване на незаконен преместваем обект на плаж Каваци-юг Става въпрос за заведение за бързо хранене с приблизителна площ 144 кв. м. и допълнителна търговска площ 66 кв. м. Строителни инспектори са извършили проверка на въпросния обект за първи на 17 май тази година. Съставен е акт за нарушения.

снимка: БГНЕС

Уточнява се, че схемата за поставяне на обекта е одобрена от министъра на туризма. Повторна проверка е извършена на 9 юни, при която е установено, че е започнат монтажа на преместваемия обект (№32), но без издадено разрешение за поставяне от главния архитект на община Созопол. На следващия ден началникът на РДНСК Бургас издава заповед за премахване на обекта. Служители на РДНСК Бургас са инспектирали и плаж Смокини-север, където е установено, че е започнат монтажът на шест броя преместваеми обекти три заведения за бързо хранене, склад, шатра за водно тракционни услуги и тоалетна с душ, за които на 1 и 2 юни са издадени разрешения за поставяне от главния архитект на община Созопол.

снимка: БГНЕС

За територията на всички морски плажове, липсва наредба определяща изискванията и ограниченията за поставяне на преместваеми обекти. Това води до изпълнение на сглобяеми строежи с монтажни стоманобетонни фундаменти върху морските плажове, в т. ч. и на морски плаж Смокини-север Тези схеми са изработени по възлагане на концесионера, посочват от РДНСК Бургас.Инспекторите обръщат внимание, че министърът на туризма е одобрила схемата на обектите на плажа Каваци-юг на 27 април, а схемата за плаж Смокини север на 10 май. На свой ред РИОСВ Бургас издава одобрително становище за преместваемите обекти на плаж Смокини север на 12.05.2021г. ДНСК не е получила правомощия по Закона за устройство на територията (ЗУТ) за извършване на проверки на проектите и разрешенията за поставяне на преместваемите обекти на морските плажове. Единствено има задължението да констатира незаконните такива и да издава заповеди за премахването им, допълват от регулаторния орган.“


Share Follow

Leave A Reply