„Няма риск за банките и вложителите заради санкциите „Магнитски“ .“ Това каза служебният министър на финансите Асен Василев в предаването „Седмицата“ на Дарик радио.

снимка: БГНЕС

„Санкциите „Магнитски“ са на територията на САЩ. Но всички банки в света са в пряка връзка с американските, с малки изключения, и затова са зависими от санкциите на САЩ. Санкциите са заразни“, обясни Василев. По думите му, първата грижа на финансовото министерство е била да огледа държавните компании, за да не попаднат те в кръга на санкциите. Василев даде пример с енергийния холдинг – ако той попадне в списък с такива санкции, всички чужди инвеститори ще се изтеглят, ще се забранят всички трансгранични транзакции и в този момент компанията става мъртва.

снимка: БГНЕС

„Моето разбиране към момента е, че нямаме риск в системата, тъй като предпазихме системата достатъчно бързо. За банките няма риск. И за обикновените вложители също няма риск“, коментира той. Василев обясни, че основното решение на изпълнителната власт е било да предупреди държавните институции да не правят финансови транзакции с лица и фирми от списъка. „Ужасно унизително е някой отвън да казва – „ние няма да работим с тези дружества, защото са корумпирани“. Ако тези дружества бяха минали през съдебни процедури, сега нямаше да сме в този вакуум“, каза служебният министър.


Share Follow

Leave A Reply