Лошото време затрудни търсенето на черната кутия и отломките от падналия военен самолет край Шабла. Операцията продължава вече пети ден и на този етап е без успех. Тази сутрин времето е хубаво, морето е спокойно, затова търсенето на черната кутия и останки от самолета продължава. Изключително важно е да не отнеме дълго време търсенето на черната кутия, за да бъде съхранена информацията в нея.

Втората ракета от самолета също все още е под водата. Екипите работят изключително внимателно, на около 70 м дълбочина. Проф. Любомир Димитров, който участва в операцията на борда на „Номад“, заяви, че успехът на задачата зависи от доброто планиране и добрата техника.

снимка: БГНЕС

„С техниката, с която разполагаме, може да се определи размерите на обектите и какъв е обекта. Дали е кораб, дали е лодка, дали е част от самолет, всичко, може да се определи това. Но за да се определи точно каква е частта, какво е нещото, трябва обезателно да се извади или най-малкото да се направи оглед или с водолази, или с други средства“, каза пред БНТ проф. Любомир Димитров от Института по океанология към БАН. Търсенето се забавя, тъй като районът е далеч от брега. Техниката обаче е прецизна, с добра резолюция, което дава възможност да се открият малки предмети на дъното.


Share Follow

Leave A Reply