„Русия не се занимава с убийства на политически опоненти, това се отнася и за миналогодишния инцидент с Алексей Навални“. Това заяви руският президент Владимир Путин в интервю за американската телевизия Ен Би Си, откъси от които бяха излъчени днес, предаде ТАСС. „Нямаме такъв обичай – да убиваме когото и да било“, каза руският президент в отговор на въпрос нареждал ли е покушение срещу Навални.

снимка: БГНЕС

Навални, който е осъждан условно два пъти, беше обявен за издирване за нарушаване на условията на присъдата си по делото „Ив Роше“. На 17 януари той беше задържан на летище Шереметиево, а на 2 февруари съдът замени условната му присъда с ефективна. Навални изтърпява наказанието си в колония във Владимирска област. Путин добави, че условията в наказателната колония, в която лежи блогърът, са същите, каквито и за останалите затворници. „Към него (Навални) се прилагат същите мерки, каквито и към останалите. Те не са с нищо по-лоши, отколкото към другите, които се намират в затвора“, каза руският президент.

снимка: БГНЕС

Обвиненията на САЩ към Русия, в това число в кибератаки и намеса в избори, са безпочвени и те нито веднъж не са представили доказателства за това, заяви Путин. „Обвиняват ни в най-различни неща: намеса в избори, кибератаки и така нататък. И нито веднъж (обвиняващите) не си направиха труда да предоставят каквито и да било улики или доказателства. Просто безпочвени обвинения“, каза руският президент. През април САЩ обявиха, че гонят десет руски дипломати и налагат нови санкции във връзка с хакване на американската IT компания „Солар Уиндс“. Резкият отговор на Путин на този въпрос в откъса от интервюто за Ен Би Си, който беше излъчен само два дни преди срещата на руския президент с американския държавен глава Джо Байдън в Женева, показва ясно напрежението в отношенията между двете страни, отбелязва Асошиейтед прес

снимка: БГНЕС

В интервюто Путин допълни, че Русия е готова да разгледа въпроса за размяната на затворници със САЩ. „Да, да“, каза той в отговор на въпрос по темата. Руският лидер добави, че в САЩ има много повече задържани под стража руснаци, отколкото американци в Русия.


Share Follow

Leave A Reply