„През последните години политиците само говориха, действия нямаше по отношение на РС Македония. Това не е уникален проблем за Европа“, това каза в ефира на NOVA проф. Иван Илчев, историк и бивш ректор на СУ „Св. Климент Охридски“.

проф. Иван Илчев, снимка: БГНЕС

Историкът спомена, че различни части в Европа са се сблъсквали с подобна тема, но единствения случай, в който близнакът мрази майката на Стария континент, е РС Македония. „Това са хора, които са израсли в определена система, тяхната професионална кариера е била свързана с политическата доктрина, която им е налагана с години“, добави проф. Илчев. За него през последните три години се разчита на говоренето и близостта ни с македонците, но няма нито една международна конференция по въпроса, не се стимулира научната работа по въпроса.

снимка: БГНЕС

Историкът е убеден, че не трябва да се обвинява само едната страна, а е нужно да видим и колко много ние не сме направили. „От геополитическа гледна точка влизането на РС Македония в ЕС има логика, иначе – не“, смята професорът. Проф. Иван Илчев подчерта, че не е вярно, че не признаваме на македонците идентичност и език, напротив – ние не искаме тази идентичност да се гради на общата ни история.

 


Share Follow

Leave A Reply