Министърът на здравеопазването д-р Стойчо Кацаров се срещна с посланика на Република Казахстан в България Н. Пр. Темиртай Избастин. Двамата обсъдиха сътрудничеството между двете държави в областта на превенцията и контрола на заболяванията.

снимка: БГНЕС

Министър Кацаров и посланик Избастин изразиха желание да бъдат предприети стъпки за обмяна на опит между медицински специалисти от двете държави. Здравният министър запозна посланика на Казахстан с възможностите за лечение на онкологични заболявания в специализираните лечебни заведения в България, като подчерта, че през последните години те са оборудвани с най-модерната апаратура.

снимка: БГНЕС

Н. Пр. Темиртай Избастин отправи запитване какви са възможностите за придобиване, регистрация и използване на казахстанската ваксина срещу COVID-19 QazVac и признаването от страна на България на сертификатите, издадени след прилагането ѝ. Посланикът на Казахстан информира министър Кацаров, че ваксината QazVac,  разработена от Научно-изследователския институт по проблемите на биологичната сигурност към Министерството на образованието и науката на Р Казахстан, успешно е преминала първа, втора и 50% от третата фаза на клиничните изпитвания, като до момента не са отбелязани нежелани реакции. Министърът на здравеопазването на свой ред подчерта, че ваксината трябва да бъде одобрена от Европейската агенция по лекарствата, за да се разреши приложението и у нас. Д-р Кацаров и посланик Избастин бяха единодушни, че има поле за сътрудничество между двете държави в областта на медицината.


Share Follow

Leave A Reply