„Искаме да ви запознаем с нещата, които свършихме в сектор Енергетика. Фокусът на нашите действия бе наложен от обстоятелствата”. Това заяви на брифинг служебният министър на енергетиката Андрей Живков.

снимка: БГНЕС

Действията са насочени към комплекса „Марица-Изток 2“. „Целият екип направи посещение на газовата връзка с Гърция. Там се работи, но бяха установени притестнителни неща. Едно от тях е очакваните забавяния в доставките на готови компоненти от газопровода“, обясни Живков. Той добави, че министерството ще направи всичко по силите си забавянията да се предотвратят.

снимка: БГНЕС

„По отношение на „Балкански поток” , според нас конструкцията на проекта не е финансово издържана. Там ние сме се отказали от едни сигурни постъпления от около 1 млрд. 350 млн. лв. по стария транзитен договор, който сме имали в рамките на 10 години. Задлъжнели сме с поне още толкова, за да започнем да строим някакъв нов газопровод, който при добър мениджмънт е можел да се започне с постъпленията по стария договор”. „Другото което ни смущава е финансовата рамка и ограничаването на фосилните горива и тяхното използване. Целият екип направи посещение на газовата връзка с Гърция. Там се работи, но бяха установени притестнителни неща. Едно от тях е очакваните забавяния в доставките на готови компоненти от газопровода“, обясни Живков. Той добави, че министерството ще направи всичко по силите си забавянията да се предотвратят.


Share Follow

Leave A Reply