Европейската комисия (ЕК) одобри плана за възстановяване и устойчивост на Испания, вторият одобрен от Брюксел след одобрението на Португалия. Правителството да получи 69 500 милиона евро в предварително разпределена пряка помощ – останалата част до 140 000 милиона под формата на кредити все още не е поискана. Окончателното решение, което ще бъде известно „преди август“, ще отвори вратата за Испания за достъп до аванс от 9 000 милиона това лято и още 10 000 милиона в края на годината, съобщава RTVE, предава БГНЕС.

снимка: БГНЕС

„Европейската комисия реши да даде „зелена светлина“ на плана за възстановяване на Испания. Направен е много подробен анализ и резултатът е отличен“, заяви председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен, която показа убедена че този план „ще промени дълбоко испанската икономика и ще я направи по-екологична, по-цифрова и по-устойчива“. Според Брюксел планът е „изчерпателно и адекватно балансиран“ в отговор на това, което Европа е поискала, за да получи достъп до средства за възстановяване, като същевременно „се отнася до конкретни препоръки в областта на публичните финанси, включително реформа на системата за преглед на разходите, реформа за подобряване на борба с данъчните измами, реформа на рамката за обществени поръчки и данъчната система.

снимка: БГНЕС

Подобно на  Португалия, която през този семестър председателства Съвета на ЕС и постави приоритетно бързото приемане на плановете, така и Испания, бяха сред първите, които предоставиха своите планове за реформи и инвестиции на изпълнителния орган на Общността, който се нуждаеше от от двата месеца, дадени с регламент за тяхното оценяване. „Смея да твърдя, че днес е исторически ден за Испания и за Европа, защото одобрените днес планове, плановете за Иберийския полуостров, отварят вратата за нов начин за разбиране на Съюза, да си сътрудничим и отговаряме на предизвикателствата, пред които се изправяме като общество“, каза Санчес.

снимка: БГНЕС

Санчес изтъкна, че Испания „очаква да получи“ 19 000 милиона евро от европейските фондове тази година: 9 000 милиона през юли, след одобрението на плана, и останалите 10 000 в края на годината, ако отговаря на поставените цели в края на годината. Новите секции до завършването на тези 69 500 милиона ще бъдат отключвани на всеки шест месеца и ще бъдат свързани с постигането на редица цели и етапи, договорени с Европейската комисия.

 

 

 


Share Follow

Leave A Reply