Лидерите на Германия и Франция призоваха за бдителност, за да бъде предотвратено разпространението на вариант на коронавируса, накарал Великобритания тази седмица да отложи планираното смекчаване на противоепидемичните мерки в Англия, предаде Асошиейтед прес. Канцлерът Ангела Меркел заяви пред репортери в Берлин, че макар и заболеваемостта в Германия сега е да е много ниска, „агресивният“ делта вариант може да доведе до ново повишение на случаите на заразяване.

снимка: БГНЕС

На въпрос за пътуванията, свързани с футболния турнир Евро 2020, Меркел каза, че е било хубаво да се видят отново хиляди фенове по трибуните на скорошния мач Германия-Франция в Мюнхен. „Но когато виждам докрай пълни стадиони в други европейски страни, тогава съм скептична дали това е правилният отговор на сегашната ситуация“, каза тя, визирайки Унгария, където властите позволиха срещите да се играят без ограничение за броя на зрителите. Меркел каза това преди работна вечеря с Макрон, за пръв път от миналата година тя прие в Германия чуждестранен лидер.

снимка: БГНЕС

Макрон заяви, че е важно да се запази бдителност относно новия вариант, и добави, че Европейският съюз ще обсъди на предстоящата си среща на върха начини как да хармонизира по-добре противоепидемичните ограничения за пътуванията – нещо, което блокът се мъчи да направи вече повече от година след началото на пандемията, отбелязва Асошиейтед прес.
Освен пандемията на срещата на върха на ЕС ще бъдат обсъдени и външнополитически въпроси като отношенията на съюза с Русия и Турция, както и бъдещето на общата политика в отбраната и сигурността.


Share Follow

Leave A Reply