Радомир Чолаков е роден в Пловдив. Завършва Немската езикова гимназия в Пазарджик и „Право“ в Софийския университет „Св. Климент Охридски“. Специализирал е медийно право във II Юридически факултет на Хамбургския университет, Германия (1991-1995 г.) и е магистър по право на Юридическия факултет на Виенския университет (2013 г.). Автор на книги и научни статии в областта на правото и на медиите, публикувани в България, Германия, Австрия и др. Участвал е като експерт в работни групи за изменение и допълнение на Закона за радиото и телевизията, Закона за авторското право и сродните му права и др. През годините е заемал позициите главен юрисконсулт, главен секретар и изпълнителен директор на Българската национална телевизия, главен юрисконсулт и административен директор на Вестникарска група България, изпълнителен директор на Съюза на издателите в България и др. Понастоящем е изпълнителен директор на „Каолин“ ЕАД, дъщерно дружество на германската „Кварцверке груп“ ГмбХ.

снимка: БГНЕС

Кандидат за депутат сте за предстоящите парламентарни избори. Защо точно в листите на ГЕРБ?

Отговарям за пореден път. Защото бях поканен лично от Бойко Борисов, а това е оценка и е въпрос на чест. Защото в ГЕРБ имам много приятели, които познавам и на които вярвам, и които също ми гласуваха доверие. Защото ГЕРБ строи, за разлика от други политически сили, които разрушаваха, когато бяха на власт. Защото ГЕРБ, с всичките си грешки и пропуски, запази България от всички беди, които можеха да ни се стоварят на главите. Защото ГЕРБ се погрижи включително и за религиозния мир в страната и никога няма да посегне на религиозните чувства на хората, докато другите политически сили, с изключение на още една, ще посегнат задължително. Последното за мен е особено важно. Мога да продължа още, но мисля, че и дотук е достатъчно.

снимка: БГНЕС

Кампанията минава под знака на тежка компроматна война. В чия полза е агресивният тон на предизборната надпревара?

Във всеки случай е във вреда на обществото. Не разбирам как така наречените „нови“ политически сили, състоящи се от стари лица, не разбират, че бруталността, с която насочват цялата възможна агресия срещу един политически опонент, действа деморализиращо и развращаващо на цялото общество. Сякаш сме на езическа арена, на която публиката бива насъсквана да крещи срещу единия от гладиаторите „Убий го! „Убий го!“. Разбира се, водещата роля на аниматор в насъскването се пада на служебното правителство. Надявам се, че публиката започна да схваща, че е манипулирана и ще реагира подобаващо. Никой, който е подценил нашия народ, не е спечелил.

Вие сте в листата на ГЕРБ в Пловдив, какво искате да се реализира във Вашия роден град?

Моят роден град се развива блестящо и това, което всички трябва да искаме е да не му се пречи да продължава този тренд. Едно анти-ГЕРБ правителство със сигурност ще почне да пречи. Ей така, напук. Обратно, при едно правителство с участието на ГЕРБ, Пловдив ще стане много скоро най-добрият град за живеене в България и ще запази това място за десетилетия напред. Вижте какво се случи с града през последните 10 години и ми кажете коя друга политическа сила, бидейки управляваща, би могла да постигне тези резултати?

Какви са очакванията Ви от следващия парламент. Смятате ли, че ще се повтори съдбата на 45-ия парламент?

Ако ГЕРБ не участва в правителството, следващият парламент ще повтори съдбата на 45-ия, да. Без ГЕРБ не може да има стабилно правителство и това стана ясно на всички. Всякакви други партийни комбинации между останалите партии носят в себе си елемент на безпринципност. Безпринципните политически комбинации по дефиниция не могат да бъдат трайни.

снимка: БГНЕС

Как бихте коментирали ревизията на служебното правителство?

Служебното правителство решително надхвърли конституционния си мандат и започва да създава повече проблеми на политическата система, отколкото всички предполагат. Останалите политически сили изглежда са опиянени от факта, че служебното правителство върши тяхната мръсна работа срещу ГЕРБ и не виждат какво се случва. А това, което се случва, е, че така наречената ревизия е просто претекст за кадрови промени във всички държавни структури, с което се елиминира възможността на всяко следващо правителство да управлява ефективно. Ако на „новите“ политически сили, а и на БСП и ДПС това им харесва – така да бъде!
За мен лично най-важният въпрос е как служебното правителство ще се справи с провеждането на изборите. То ще бъде съдено само и единствено по това. Ако машинното гласуване се провали, а има всички тенденции то да се провали, нищо друго няма да има значение.

снимка: БГНЕС

Как бихте коментирали готвеният законопроект от служебното правителство за радиото и телевизията?

Служебното правителство нито има време, нито капацитет да подготви какъвто и да е законопроект, особено пък проект на закон или даже на изменение на закона за радиото и телевизията. Тази работа е по-сложна, отколкото всички си представят и фактът, че ЗРТ е променян 65 пъти, а медийната среда не се е променила и на йота към по-добро, е доказателство за това. Единственото, което могат да направят, е да препишат последния законопроект, подготвен през пролетта от Министерство на културата и да го представят като свой. Нищо повече.

снимка: БГНЕС

Според вас санкциите, наложени от САЩ на шестте лица, ще се отразят ли на предстоящите избори?

На ГЕРБ не, защото санкционираните лица нито са членове, нито симпатизанти на ГЕРБ. С изключение на едно, което ГЕРБ е санкционирал лично. Отговорете си на въпроса „кой“ е създал лицата, включени в списъка и ще разберете кой ще страда. Не само по време на изборите, а дългосрочно. А това е доста по-важно от политическа гледна точка.


Share Follow

Leave A Reply