„Уважавам хората, които могат да поемат отговорност“. Това каза министърът на правосъдието в служебното правителство проф. Янаки Стоилов пред бТВ във връзка с вчерашните оставки във ВСС. „Те са тези, които са се опитали да дадат някакъв резултат. Самите те в някаква степен са разочаровани, защото като че ли чувството за самодостатъчност на съдебната власт е подвеждащо. Правосъдието и съдебната система са твърде важни, за да бъдат оставени само на магистратите, още по-малко на органите, които управляват съдебната власт. Най-важното е гражданите да получават резултат“, категоричен бе проф. Стоилов. По думите му съдебната власт така се е обособила, че е придобила собствено управление с несполучливо особено определение – правителство на съдебната власт в лицето на ВСС. „Като че ли се бъркаше независимостта на съдебната власт, която е безспорно необходима, с откъсването на дейностите с много по-широко съдържание“, добави той.

снимка: БГНЕС

Във връзка със закона „Магнитски“ и списъка на лицата, свързани със санкциите на САЩ, той коментира, че въпросът има две страни – фактическа и правна. „От фактическа мога да кажа, че също възложих това да се направи – че както в Министерството, така и в другите Агенции, няма лица и фирми, с които имаме договори за някакви дейности. Що се отнася до правната страна, тя наистина е сложна, няма защо да заобикаляме проблема и още по-малко да си затваряме очите. Предлагам този въпрос да бъде обсъден на европейско ниво. Говоря не за българския случай, а за това как подобни информации и законодателни актове от други държави на ЕС могат да бъдат използвани, така че да са съвместими с правото на ЕС и с националното такова“, каза още Янаки Стоилов.

снимка: БГНЕС

Относно вчерашното изявление на ГЕРБ, които обявиха, че ще внесат жалба в ЦИК срещу служебното правителство за предизборна пропаганда и агитация Янаки Стойлов коментира, че само преди няколко месеца една джипка обикаляше цялата страна в дните преди изборите. „Не виждам сега това да се прави от служебното правителство. Иначе всеки е в правото си да сезира компетентните органи. Чух и друг упрек – че това правителства не действало като стандартно служебно правителство. Приемам това нещо, защото ако някой смята, че то трябва да се ограничи само до организирането на изборите, аз се питам с какво трябва да се занимавам само? Имаше един закон, приет в началото на мандата на по-предишния парламент, когато бяха опрощавани задължения за десетки милиони. В управлението констатираме и недостатъчен професионализъм, недостатъчна почтеност“, заяви проф. Стоилов. По думите му правосъдието е може би някъде по средата. „Правосъдието беше допреди няколко десетилетия едно от министерствата с най-голям капацитет“, добави той.


Share Follow

Leave A Reply