„Поскъпването на туристическите визи ще е пагубно за туризма ни, който и без друго е на ръба на оцеляването заради най-тежката икономическа криза от десетилетия, в която се намираме и очертаващия се втори нулев сезон.“ Това обяви председателят на Българската хотелиерска и ресторантьорска асоциация Георги Щерев. Според бизнеса идеята на служебния външен министър Светлан Стоев не само е недалновидна, но за пореден път показва, че държавата не поставя като приоритет един от основните сектори на икономиката – туризмът, който допринася за между 11 и 14 на сто от БВП.

снимка: БГНЕС

От 60 на 80 евро ще бъде увеличена цената на входните краткосрочни визи за граждани на трети страни извън ЕС, които искат да посетят България от октомври, съобщи служебният външен министър. Поскъпването няма да касае страните, с които имаме двустранни споразумения като Русия, Беларус, Армения и Азербайджан, като техните граждани ще продължават да плащат по 35 евро входни визи за България. Като според разчетите на МвнР това ще допринесе да „колосалните“ 220 000 лева повече в бюджета. Като само преките постъпленията от чуждестранни граждани, почивали у нас през последната предкризисна година – 2019 г. са 3,7 млрд. лв.“, заяви той.

снимка: БГНЕС

„С приходите от свързаните индустрии и от българските почиващи тази сума нараства многократно. Затова и предложението на служебния външен министър буди недоумение. За пореден път държавата иска да заколи златната кокошка туризма, която всяка година снася милиарди, със смешен довод за увелечение от 220 000 лева в хазната. Още повече, че тези сметки могат да излязат криви, защото при предлаганото вдигане на цената на визите може да се очаква отлив на туристи и оттам дори намаляване на приходите вместо заложеното уевеличение.“, каза още Щерев.

снимка: БГНЕС

„От БХРА неколкократно сме посочвали, че реално визовите такси представляват нищожен приход в бюджета на фона на пропуснатите ползи за икономиката, които водят след себе си. Ако бъдат сведени до минимум всички тези суми, които държавата събира за издаване на входни документи и се облекчат тежките бюрократични процедури по издаването на визите, туристите, които пристигат в България ще се увеличат в пъти, както и приходите за хазната.“, категоричен е Щерев.

 

 


Share Follow

Leave A Reply