Министрите по европейските въпроси от Европейския съюз обсъдиха приемането на рамката за преговори за Република  и Албания и според дипломатически източници България отказва да отстъпи, съобщава кореспондентът на МИА от Брюксел, предава агенция „Фокус“

снимка: БГНЕС

Дебатът за разширяването тази сутрин на министерската среща в Люксембург е бил доста интензивен, казаха дипломатите, особено по отношение на Македония и българската блокада. Според присъстващите най-настоятелна е била Германия, която показа силен ангажимент за започване на преговори със Скопие. Българската страна обаче продължи да отказва да се поддаде на натиска, въпреки предупрежденията от страните членки на ЕС. На българските дипломати е изтъкнато, че е заложено доверието в целия Европейски съюз и че критиките на страните членки към позицията на България са „многобройни“, предава МИА.

снимка: БГНЕС

Българският представител е заявил, че „ЕС не разбира дълбочината на проблема“ между Скопие и София, че този спор е европейски въпрос и че България е в „специфична ситуация“ поради предстоящите избори през юли. България обаче не иска да даде никаква гаранция, че ще вдигне ветото при ново редовно правителство, отбелязват още европейските дипломати. За по-голямата част от страните-членки е ясно, че не трябва да има отделяне от Албания, а присъстващите на срещата дипломати казват, че е почти невъзможно този сценарий да се осъществи, „освен ако нещо не се промени до края на деня“.


Share Follow

Leave A Reply