„В кратък срок Министерството на регионалното развитие и благоустройството може да издаде виза за проучване и проектиране на чисто нова сграда за Национална детска болница в границите на Медицинската академия.“ Това заяви на брифинг ресорният министър Виолета Комитова.

снимка: БГНЕС

„Министерството на регионалното развитие и благоустройството ще откаже изменението на действащия подробен устройствен план и е в готовност да издаде виза за проучване и проектиране на нова сграда при поискване от възложителя на същото място, в границите на Медицинска академия, която ще бъде с височина 20 метра“, заяви Виолета Комитова. Министър Комитова припомни, че идеята за създаване на детска болница възниква през 2004 г. тогавашното Министерство на здравеопазването е заявило, че недостроеният корпус е негоден за използване. В резултат на това становище, през 2011 г. влиза в сила подробен устройствен план за цялата територия на Медицинска академия, съгласно който на мястото на недостроения корпус е предвидена чисто нова сграда за бъдещо строителство, която ще бъде висока 20 метра. Влизането на един подробен устройствен план в сила е равно на закон. Всички, които имат инвестиционни намерения, трябва да се съобразяват с този план, подчерта регионалният министър.

снимка: informo.bg

Виолета Комитова напомни, че през 2019 г. Министерството на здравеопазването обявява обществена поръчка за детска болница, свързана с недостроения корпус. Има процедури, обжалвания. През 2020 г. има договор с изпълнител, който трябва да изпълни поръчката. През 2021 г. идват при мен всички участници и ми съобщават, че от 6 месеца очакват от МРРБ да им съдейства да изготвят подробен устройствен план, в който старата сграда съществува като такава. В правния мир, по смисъла на Закона за устройство на територията и по смисъла на влезлия в сила през 2011 г. подробен устройствен план, няма как в действащ план да се появи стара сграда, несъответстваща на устройствените норми. Няма законова норма, с която да съдействаме по този начин да се случи този проект – реконструкция и дострояване на съществуващата сграда, категорична бе министър Комитова.

„В Министерството на здравеопазването вече е проведена среща във връзка с изграждането на нова детска болница, събрани са всички документи и сме готови след като се запознаем със становището на регионалното министерство да предприемем по-нататъшните действия.“ Това заяви министърът на здравеопазването д-р Стойчо Кацаров след като той и министърът на регионалното развитие и благоустройството арх. Виолета Комитова разговаряха с представители на Националната гражданска инициатива „ЗА истинска детска болница“.

снимка: БГНЕС

„За да се подобри качеството на детското здравеопазване в страната е необходим комплексен подход. Трябва да се работи както за изграждането на детска болница, така и за подобряване състоянието на педиатричните отделения в лечебните заведения, за възнаграждението и уважението на лекарите и професионалистите по здравни грижи, заети в детското здравеопазване“, посочи министър Кацаров. В тази връзка Министерството на здравеопазването вече е предложило на Българския лекарски съюз и на Националната здравноосигурителна каса цените на медицинските дейности в областта на педиатрията да бъдат коригирани. В момента педиатричните клинични пътеки са със занижени цени, а повишаването им и промяната в Наредбата за определяне на пакета от здравни дейности, гарантиран от бюджета на НЗОК, ще допринесе за по-добро качество на медицинската помощ.


Share Follow

Leave A Reply