“ „Златен век“ със сигурност има разрешително за строеж, съдът се произнесе и то е до 2022 г. най-малко. Има и други правни становища, които твърдят дори, че е до 2028 г. Две години сме в съда и по всички принципи, това време трябва да се приспадне“ заяви в предаването по бТВ Пламен Мирянов от „Артекс“ по повод спирането от ДНСК на строежа на небостъргача заради изтекло разрешително.

снимка: БГНЕС

„Това, което се случи е лош знак към всички инвеститори за едно безпардонно нарушаване на принципите на правовата държава, защото е издаден неправомерен акт за спиране на строежа.“, смята арх. Мирянов „През 2007 г. е издадено разрешението за строеж, към онзи момент те са били с валидност 5 години. През 2012 г. имаме заповед на главния архитект, с която се подновява срокът за завършване на сградата. Към 2012 г. отново имаме 5-годишен срок на валидност.“, обясни адвокат Милена Гайдарска за валидността на разрешителното.

снимка: БГНЕС

„Февруари 2017 г. са публикувани промените в Закона за устройство на територията и съгласно промените за обектите от първа и втора категория, срокът за завършване на строителството е 10 години от откриване на строителната площадка, само че през 2012 г. вече имаме презаверка. Този акт е валидния и заварен към датата на поправката.“, каза още адвокатът.

снимка: БГНЕС

Според нея разминаването идва от това, че ДНСК изчисляват от датата на откриването на площадката, все едно не е имало презаверка на разрешителното. Никога не сме участвали в обществени поръчки, за да сме зависими от политическо влияние. Тази сграда винаги е била замислена за висока. Още през 1996 г. главният архитект на София постановява такова градоустройство. Няма друг развой на събитията, дали ще бъде с презаверката от 2012 г. или с друго разрешение, тази сграда ще я има категоричен беше арх. Мирянов. Той посочи, че от компанията са готови да намалят височината на сградата от 34 на 31 етажа.“

Share Follow

Leave A Reply