“МРРБ отново ще внесе документи за вписването на временното ръководство на „Автомагистрали“. Това заяви служебният министър на регионалното развитие и благоустройство Виолета Комитова пред БНТ. По думите й един и същия съдия е спрял вписването и на новото ръководство и на “Александровска” болница, както и на Българската банка за развитие. Тя допълни още, че бившият изпълнителен директор на „Автомагистрали“ Стоян Беличев е по-влиятелен от министъра на регионалното развитие към днешна дата.

Снимка: БГНЕС

По темата с предплатените авансово пари на фирми за пътно строителство Виолета Комитова посочи, че това крие огромен инвестиционен риск парите да се изгубят, фирмите да фалират и нищо да не се построи. „Този риск аз не бих го предприела, ако парите бяха лично мои. Това е все едно да си купите мебели сега за къща, която ще построите след пет години”, отбеляза министър Комитова и уточни, че предстоят срещи на ръководството на МРРБ с всички фирми, които са взели аванси. Тя подчерта, че ще работят, за да си завършат работата по договорите.

снимка: АПИ

Комитова заяви още, че знае как може да се случи превантивната борба с корупцията в строителството. “Няма да раздаваме повече пари за строителство без обществени поръчки като въпросните аванси, заяви тя. По думите й това е изкривило изцяло конкуренцията и строителната среда. Назад към пазарната икономика и конкуренцията. Занапред обществените поръчки ще бъдат без инженеринг, край на инженеринга. През инженеринг за един път, на който му трябват 1 милион куб. метра насип, ние можем да напишем 3 милиона”, поясни тя.

снимка: БГНЕС

Министър Комитова планира още да въведе граждански контрол за качеството на даден обект в гаранционния срок. „Не ни трябват контрольори. Ние ще контролираме качеството в гаранционния срок чрез гражданите”, посочи Комитова.

снимка: БГНЕС

По случая „Артекс“ и последните протести на строителната фирма от изминалата седмица Комитова припомни, че валидността на разрешението за строеж на „Златен век“ е до 11 януари 2020 г. и това е поводът строежът да бъде спрян. Едно от възможните решения Виолета Комитова вижда в това „Артекс“ да поиска от Столичната община съвсем ново разрешение за строеж за довършване на обекта, което ще изведе казуса от агонията.


Share Follow

Leave A Reply