„В Плана за възстановяване и устойчивост на България е имало недостатъчно реформи, които са били изисквани“. Това обяви служебният заместник министър-председател по управление на европейските средства Атанас Пеканов пред Нова телевизия. „С годините това се е случвало много често, не е за първи път. Всяка година в рамките на европейския семестър България получава критики или предложения какво трябва да подобри. Той не е особено обвързващ – критиките на Европейската комисия понякога биват приети с пожелателен характер. Добрият пример е да чуваме какво ни се казва”, категоричен е той.

снимка: Пресцентър президентство

„С годините е била неглижирана проектната готовност на институциите. Да имат проектна готовност, когато по някаква причина се случи така, че държавата трябва да се намеси и да прави инвестиции. Това е било неглижирано”, добави Пеканов. По думите му в плана, изготвен от ГЕРБ, е имало недостатъци в сферата на енергетиката, на социалната сфера и по отделни проекти. „Някои страни вече са подали своите планове за възстановяване и устойчивост. Миналото българско правителство реши да не го прави – взе това политическо решение. Въпреки, че имаха девет месеца да го подготвят, те решиха да не го изпращат и да не вземат политическа отговорност”, каза още Пеканов.

Той допълни, че парите не са застрашени и ще влязат в българската икономика в момента, в който планът бъде подаден и одобрен. „Тази година ще влязат 13% префинансиране от нашата квота в целия Механизъм за възстановяване и устойчивост. Всякакви бомбастични изказвания, че наши съседи се къпят в пари, а ние – не, просто са много далеч от истината. Страни, които имат одобрени планове, все още не са получили никаква част от парите, защото предстои процес по първоначално одобряване”, обясни още Атанас Пеканов.

снимка: iStock

Той посочи, че планът на България е бил съставян компонент по компонент от различни министерства. „Ние можем да правим само частични подобрения върху това, което намерихме и адресираме множеството критики, които бяха оставени”, уточни служебният вицепремиер. „Не беше достатъчно структуриран. Ние не можем да започнем отначало. Подобряваме някои компоненти, ревизираме ги, отпадат някои неща, които смятаме, че са излишни и влизат нови, за които смятаме, че са смислени и променяме други”, разясни Пеканов. Той каза също, че е бил на протестите през миналото лято, редом до свои млади и образовани приятели. „Смятам, че България се променя. Всеки ден трябва да се променя към по-добро”, обясни Пеканов.


Share Follow

Leave A Reply