Александър Александов е кандидат за народен представител от листата на Коалиция ГЕРБ-СДС в Перник. Доскоро заемаше и длъжността на старши експерт в Областна администрация – Перник. Разговаряхме с него за проблемите в града, предстоящите избори и действията на служебното правителство.

Снимка: „Фейсбук“

Вие сте кандидат за народен представител в листата на ГЕРБ от Перник. Кои са най-належащите проблеми в града, които чакат решение?

Тъй като бизнесът се развива с бързи темпове и държавата, и органите за местно самоуправление би следвало да отговорят адекватно на тези темпове. Към момента в Перник се оказва, че не е достатъчно просто да заградим един двор и да поставим табелка „Индустриална зона“, бизнесът очаква от нас по-бързо административно обслужване, административни облекчения, увеличени процедури. Тъй като всеки един ден, в който инвеститорът не успява да използва своята инвестиция по предназначение, води до загуба. Друго нещо, върху което би следвало да се съсредоточим, е връзката между бизнеса и образователните институции. Хем да можем да гарантираме обезпечаването на индустрията с подготвени кадри, а от друга страна, да създадем и по-добра възможност подрастващите да се реализират на пазара на труда. Втората важна тема, върху която поставяме акцент с моите колеги от ПП ГЕРБ – това е инфраструктурата. Макар че и Община Перник, и област Перник се славят като една от областите с добра транспортна свързаност, пред нас остават редица предизвикателства, в това число ремонт и разширяване на жп линията Перник – София. Връзката с метрото също ни е налична, но основната цел е да превърнем тази възможност в предпочитана алтернатива за пътуващите. По-качествена, бърза и евтина алтернатива. Относно кризата, която наскоро обезпокои и мен, и моите съграждани – водната криза. Тогава стана ясно, че всъщност проблемите във водоснабдяването, във ВиК сектора никак не са малки. С помощта на държавата, за наша радост, ограничихме загубите на вода с над 40 процента, но това не означава, че трябва да губим фокуса именно в сектора на ВиК, където би следвало да предстоят доста ремонти по подземната инфраструктура. В рамките на последните две години може би се появи едно ново предизвикателство пред нас, то е свързано и с коронакризата, когато доста млади хора намериха своето място по селата. Самият факт, че всеки един от нас може да работи от вкъщи даде възможност да направят този избор. За щастие нашите села са големи, хубави, пълни са с живот. Обаче инфраструктурата в тях не отговаря на нуждите на хората, което означава, че би следвало всички да положим максимални усилия в сферата и на ВиК инфраструктура, защото имаме и села с не толкова добро водоснабдяване, други имат проблеми с канализацията, пътната инфраструктура.

снимка: БГНЕС

Бяхте освободен от поста на старши експерт в Областна администрация-Перник от новия областен управител, назначен от служебното правителство. Как ще коментирате отстраняването Ви?

Темата за моето „изчегъртване“, както е модерно да се нарича напоследък, не би предизвикала толкова сериозен обществен отзвук, ако не беше свързана главно с моята политическа принадлежност и не беше настъпила ден след като коалицията ГЕРБ-СДС регистрира своята листа за предстоящите избори за народни представители. Точно тази ситуация обаче хвърли светлина върху Областна администрация, където в рамките на месец и малко новият областен управител успя да „постигне“ три неща: първо, успя да изчегърта една пета от експертния кабинет на Областна администрация, което доведе до забуксуване на дейността й; второ, както той самият се похвали пред местните медии, се снабди с телевизор в своя кабинет под претекст, че по този начин би могъл да се информира по-добре за случващото се, което поставя въпроса как досега обласните управители са успявали да вършат работата си без да им е бил необходим телевизор с плосък екран. И, разбира се, третото „постижение“, което вече е доста притеснително и поставя много лоша индикация към избирателите, е свързано с това, че още с постъпването му на длъжност самият той обяви, че основен приоритет му е провеждането и гарантирането на честни избори. Няколко часа по-късно обаче стана ясно, че дъщеря му е кандидат за народен представител от листата на БСП, което определено не кореспондира с неговото изявление, направено часове преди това.

Смятате ли, че действията на служебното правителство са реваншистки? И до какво ще доведе подмяната на експерти на ключови длъжности в държавата?

Видимо в рамките на последния месец служебното правителство освободи голяма част от ръководния състав от експертните кабинети в голяма част от ведомствата. Тези места бяха заети от добре пременени стари лица, които самият аз си спомням още от детската си възраст. При всички положения тези сътресения и този реваншизъм води единствено и само до забуксуване на дейността на администрациите. А цената от тези действия в последствие я плащаме ние гражданите. А най-лошото е, че това оставя усещането у хората за едни отдавна изминали и заклеймени времена. Говоря за годините след 1944-а. При всички положения това не е добро напомняне за времена, които би следвало да съществуват единствено и само в паметта ни като нещо, което не трябва да се повтаря.

снимка: БГНЕС

По отношение на гласуването изцяло с машини – ще затрудни ли това изборния процес? И смятате ли, че изборите ще бъдат честни?

В рамките на предизборната кампания и преди това в разговори с хората виждам, че има голяма доза притеснение особено при по-възрастните относно това ще се справят ли с гласуването. За голямо съжаление в рамките на 45-ия парламент доста насилствено и набързо бяха извършени промени в Изборния кодекс, които ограничиха избирателя, отнеха му правото на избор как точно да упражни правото си на глас, а същевременно по този начин бяха поставени и редица подводни камъни. Всъщност през изминалата неделя в няколко населени места бяха проведени частични избори, като много ясно си проличаха част от проблемите. Неслучайно избирателната активност беше драстично ниска. Говорим например за Благоевград, където едва 28 процента от хората с право на глас го упражниха. Същевременно си спомняте и нелепата ситуация, в която се наложи охлаждането на машини с вентилатори, което доста остро си противоречи със заявките на част от политическите партии, които в продължение на месеци агитираха за нови бизнес модели, за електронни управления и т.н. При всички положения моите лични очаквания, а усещането ми е, че и на хората са такива, са, че изборният процес на 11-и юли определено ще бъде затруднен. Относно притесненията ми за това доколко вотът би могъл да бъде манипулиран, те засега са основателни.

снимка: БГНЕС

Какви са впечатленията Ви от работата на 45-ото НС? Смятате ли, че новият парламент ще работи по-добре и в полза на обществото?

За най-голямо съжаление преспокойно можем да кажем, че 45-ият парламент, макар и за краткото си съществуване, успя главно да раздели обществото, а в бързината успяха да заложат и няколко подводни камъка, които генерират напрежение и към настоящия момент. Сякаш основната мисия на част от политическите партии, които бяха представени в него, по-скоро беше да стартират своята предизборна кампания. Видяхте редица обвинения, за нито едно от тях обаче все още не сме получили истински доказателства, включително и свидетели, които нито веднъж повече не се появиха и не пожелаха да представят доказателства. Така че онова, което се постигна в 45-ото НС беше само в ущърб на гражданите на Република България. За мое съжаление, това ни коства много като народ и се надявам в рамките на следващото НС, ако са верни твърденията на партиите в рамките на предизборната кампания, би следвало всички политици да се държат далеч по-отговорно, тъй като пред държавата ни стоят изключително много важни теми и въпроси, които обаче могат да бъдат решени единствено и само със запретване на ръкави и работа.


Share Follow

Leave A Reply