Съюзът на съдиите в България оповести позиция по повод интервюта на икономическия министър Кирил Петков и на регионалния Виолета Комитова, в които критично коментират съдебни решения. Според съсловната организация в изказванията си пред БНТ и БНР двамата министри са отправили недопустими коментари за личността на съдия Мария Вранеску за разпределението на делата в Софийския градски съд и за начина на формиране на съдийското убеждение по няколко производства, без да имат факти, че съдия Вранеску е била мотивирана да постанови актове по причини извън делото. От Съюза очакват Петков и Комитова да намерят уместен начин да поправят нанесената вреда за доверието в правосъдието и за личното и професионално достойнство на засегнатия съдия.

снимка: БГНЕС

Припомняме, че служебният министър на регионалното развитие и благоустройство Виолета Комитова обвини, че Мария Вранеску не вписва новите ръководства назначени от служебното правителство. Два пъти съда отказва вписването на новото ръководство на „Автомагистрали“, ББР и на ръководството на „Александровска“ болница. По думите на Виолета Комитова бившият изпълнителен директор на „Автомагистрали“ Стоян Беличев е по-влиятелен от министъра на регионалното развитие към днешна дата. „Г-н Беличев и съдия Мария Вранеску много се тревожат, че аз искам за 15 дена да сложа временно ръководство.“

Снимка: БГНЕС

Служебният министър на икономиката Кирил Петков пък се усъмни в съдебното решение на съдия Мария Вранеску да не впише новото ръководство на ББР. „Новото назначение от професионални банкери за ББР, които трябва да развиват банката, беше спряно от съдия Мария Вранеску“, уточни Петков, като я обвини, че е взела решение в несъответствие със закона. Преди месец Петков отстрани двама от членовете – Митко Симеонов и Велина Бурска, от стария надзорен съвет, но те обжалват. Миналата седмица Българската народна банка одобри предложените от Петков нови членове в надзора на ББР – Васил Щонов, който беше служебен министър на икономиката и енергетиката през 2014 г. в кабинета на Георги Близнашки, и Валентин Михов, който има опит в банки в Централна и Източна Европа, а сега се занимава с мениджмънт консултации във финансовия сектор. За членове на управителния съвет и изпълнителни директори одобрение имат Владимир Георгиев и Цанко Арабаджиев. Именно това назначение е спряно от съдия Вранеску.


Share Follow

Leave A Reply