„Тези цифри за над 200 000 необработени нарушения за 70 млн. лева не съм си ги измислил аз, а са ми предоставени от експертите в ТОЛ управлението. Каквото и да си говорим, 200 хил. нарушения е притеснителна цифра.“ Сподели в сутрешния блок на бТВ заместник-министърът на регионалното развитие и благоустройството Захари Христов.

снимка: БГНЕС

Той изказа своето недоумение защо България е закупила най-скъпия възможен вариант на ТОЛ система, допълвайки, че в нито една от съседните ни страни не се ползва толкова скъпа система, а в 80-милионна Турция се използва електронен стикер. Христов коментира и значителните разминавания в прогнозните приходи от ТОЛ такси през 2020 г. Дори да говорим за намалял трафик през миналата година заради кризата от пандемията, пак има изключително големи разлики в прогнозната сума от 1,3 млрд. лева приходи, заявена от бившия премиер Бойко Борисов, с които да оправдае инвестициите в строителството на нови магистрали, подчерта зам.-министърът по регионалното развитие и благоустройството и уточни, че за десет дни той и екипът му се натъкнали на немалко неща, които будили притеснения.

снимка: БГНЕС

,,Едно от нещата, които ни притесни, беше това, че договорът за поддръжка бе публичен, а приложенията в него – конфиденциални. В едно от приложенията пишеше, че фирмата „Капш“ няма ангажимент да закупува резервни части, а това е ангажимент на АПИ, а там никой не знае откъде ще дойдат резервните части и колко ще струват“, обясни зам.-министър Христов. 911 души е щатната бройка в ТОЛ управлението. Разходите за тях за заплати е около 25 милиона, като даваме поне още толкова на „Капш“ за софтуерна поддръжка. Отделно имаме и IT отдел за поддръжка, което означава, че има дублаж на услугите – хем се дават пари за софтуерна поддръжка на ТОЛ системата, хем има около 40 програмисти в АПИ за същата работа, посочи той.

снимка: БГНЕС

 ,,В момента пак по-голямата част от приходите идват от винетки за леки автомобили. В планинските райони с дърводобивни фирми, където има засилено движение на товарни МПС-та, те реално не плащат нищо, тъй като не попадат в обхвата на ТОЛ системата“, разкри още заместник-министърът. ,,Ще търсим промени, за да направим системата ефективна. Но първо трябва да се запознаем с още данни и числа. Единият от вариантите е разширяване на обхвата на киломтерите, но за целта ще е необходима обща среща с превозвачите“, заяви на финала Захари Христов.


Share Follow

Leave A Reply