След заседание на Министерски съвет служебният министър на регионалното развитие и благоустройството Виолета Комитова и министърът на икономиката Кирил Петков дадоха подробности как са се изразходвали средства без обществени поръчки. „Един от основните проблеми е бил в процедури „ин хаус” – вратички в закона, позволяващи даването на огромно финансиране, без конкурси”. Това обясни говорителят на МС Антон Кутев.

снимка: БГНЕС

Министър Комитова обясни, че в министерството има две такива процедури; едната се нарича „Свлачища“, а другата магистрала „Хемус“. Проектите за свлачища са дадени през 2019 г. да се укрепят 84 свлачища за 570 милиона лева. Парите отиват в АПИ от там в „Автомагистрали“ и то договаря 30 фирми за изпълнението на проектите без обществена поръчки. Платени са 188 милиона лева авансово още през 2019 г. и до момента се работи само по едно свлачище и това е на Рилския манастир, заяви Комитова. Срокът на тези проекти изтича декември тази година без да е започнала дори работа по тях, но парите са платени, каза още Комитова.

Относно автомагистрала „Хемус“ министърът на регионалното развитие и благоустройство обясни, че са раздадени авансови плащания на 45-50 фирми за изпълнението на проекта. Кирил Петков даде пример с магистрала „Хемус“. „През 2018 и 2019 г. с министерски постановления държавата осигурява 3,71 млрд. лева, за да се изгради „Хемус”. След това Регионалното министерството дава на строителна компания 1 млрд. и 140 млн. лева, за да изгражда магистрала „Хемус” към края на 2020 г. Съответно 996 млн. са раздадени на 45-50 фирми авансово за магистралата“, обясни още министър Петков. Проверките показвали още, че „Автомагистрали“ са сключила договори с 30 фирми без обществени поръчки. За 3-4 дни са им преведени авансово 188 млн. лв.


Финансовият министър Асен Василев обясни, че идеята за обществените поръчки без конкурс е била тези поръчки да се възлагат на държавни предприятия, които могат да изпълнят поръчката. Те обаче на свой ред ги давали на подизпълнители. „Огромни суми от нашите пари са давани по метод без обществени поръчки. Това е разхищение на държавния ресурс, което се раздава по неясен начин“, заяви икономическият министър Кирил Петков. Според служебния кабинет 42% от парите на държавните предприятия са раздадени без обществени поръчки. На немалка част от обществените поръчки, които са минали по законов ред, се е явил само 1 кандидат.


Share Follow

Leave A Reply